Τσίπ��ας: Η Ευρώπη μικραίνει-Ο χάρτης αλλάζει-Χρειαζόμαστε ένα νέο deal

Δηλώσεις μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής

​«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που συγκλονίζει την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα και τις εξελίξεις μετά την απόφαση για Brexit, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δημιουργείται ένα ιστορικό δεδομένο -και αυτό είναι ότι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η ΕΕ «μικραίνει» και ο χάρτης αλλάζει. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος και γι�� ποιο λόγο οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit» σημείωσε.

Ο κ.Τσίπρας αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν είχαμε σήμερα και άλλα δημοψηφίσματα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε μια τέτοια περίπτωση και άλλες χώρες θα επέλεγαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ.Τσίπρας συμπέρανε ότι οι λαοί δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο, πιο ελκυστικό όραμα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε δύο δρόμους, είτε θα αποφασίζουμε ο καθένας για τον εαυτό του, και όλοι μαζί για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών-αλλά δεν ψηφίζουν οι τράπεζες τα δημοψηφίσματα, αλλά οι πολίτες- είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης πιο δημοκρατικής, πιο κοινωνικής» υπογράμμισε.

Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου deal στην ΕΕ για μια Ευρώπη που θα εμπνεύσει ξανά τους νέους ανθρώπους, κάνοντας λόγο για «βαθιά νευρική και πολιτική κρίση της Ευρώπης». «Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της ΕΕ» τόνισε.

Ο ίδιος μίλησε και για τις ανισότητες εντός ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορείς να μειώνεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία, όπως συνέβη στην ελληνική περίπτωση. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανεργία της Ελλάδας, η οποία στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% στο 26%, ��ην ώρα που, στην Γερμανία, όπως σημείωσε, η ανεργία μειώθηκε στο 4,5% -θέλοντας έτσι να επισημάνει την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες στην ΕΕ.

Πρέπει, όπως είπε, να βάλουμε στην κοινωνική ατζέντα: «ανάπτυξη, απασχόληση, μείωση της ανεργίας και προσπάθεια εξάλειψης των δημοκρατικών διλλημάτων».

Τέλος, προανήγγειλε πρωτοβουλίες και συνεργασίες της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των ηγετικών ευρωπαϊκών οργάνων με τους λαούς της ΕΕ.

Δείτε επίσης:

Το ΜΥΣΤΙΚΟ σχέδιο ��ου Σόιμπλε για την Ευρώπη μετά το Brexit - Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής – ΣΚΛΗΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ- ΒΙΝΤΕΟ

ΑΥΤΟ είναι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων για τη Βρετανία

Δίπλα-δίπλα κάθονται Τσίπρας και Μέρκελ - Το απιστευτο πλάγιο βλέμμα με το σηκωμένο φρύδι(ΦΩΤΟ)

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ πρώτη Σύνοδος των 27: Οι Ευρωπαίοι λένε ΑΝΤΙΟ στη Μεγάλη Βρετανία

Το ΜΥΣΤΙΚΟ σχέδιο του Σόιμπλε για την Ευρώπη μετά το Brexit - Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Τι είπε ο Τσίπρας χθες στη Σύνοδο Κορυφής και ξέσπασαν οι ηγέτες σε γέλια

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top