Σύνοδος Κορυφής – ΣΚΛΗΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ- Δηλώσεις ηγετών-ΒΙΝΤΕΟ

"Δεν υπάρχει αποχώρηση αλά καρτ" ξεκαθάρισαν Γιούνκερ και Τουσκ-Πρώτη ανάρτηση:29/06/2016 15:45

​Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν μόνο ... αφού το Λονδίνο ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε το μήνυμα στη Βρετανία ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία αγορά αλά καρτ» και ότι όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή θα πρέπει να εγγυώνται τις ελευ��ερίες που έχουμε αποδεχτεί από κοινού.

«Δεν θα υπάρχει τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ» ξεκαθάρισε, παραδεχόμενος πάντως ότι η ΕΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

«Οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι ως "27". Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο για την αποχώρησή του.... Δεν υπάρχει αποχώρηση αλά καρτ» τόνισε στο ίδιο ύφος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Πολλοί δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί. Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα συνεδριάσουμε στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβρη επ' αυτού» πρόσθεσε o ίδιος.

Μέρκελ: Πρώτα θα ακούσω την Βρετανία και μετά θα πάρω αποφάσεις
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Α.Μέρκελ A. Merkel, δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατόν και στο μέλλον θα ακολουθήσουν εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το Brexit. «Περιμένουμε πρώτα να ακούσουμε τι θα πει η Βρετανία» τόνισε και έκανε έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν τη σειρά των βημάτων για τη διαπραγμάτευση σχετικά ��ε τη νέα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. «Δεν πρόκειται να προχωρήσω σε λεπτομερείς συζητήσεις για οποιοδήποτε θέμα προτού βρεθεί το αίτημα της Βρετανίας για αποχώρηση στο τραπέζι», επεσήμανε. H ίδια παραδέχτηκε ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή κατάσταση και η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα δυσχεράνει την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τα σημάδια στην ενιαία αγορά θα γίνουν αισθητά. Ωστόσο, είναι αδύνατον να καθοριστεί επί του παρόντος η μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, είπε και τόνισε την ανάγκη για μια αισιόδοξη ατζέντα με θετικούς στόχους.Επίσης η κ.Μέρκελ υπογράμμισε ότι τραπεζική ένωση έχει επαρκή περιθώρια για όλες τις χώρες της ΕΕ επισημαίνοντας ότι «η νομοθεσία της τραπεζικής ένωσης προσφέρει αρκετές επιλογές προκειμένου να διαχειριστούμε την ειδική κατάσταση των τραπεζικών συστημάτων σε κάθε της κράτος -μέλος της ΕΕ».
Ολάντ: Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις στην Ε.Ε
O Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να αυξήσουν πιθανώς τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του Brexit στην ανάπτυξη». Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι εάν η Μ.Βρετανία επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε θα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες (σ.σ τις τέσσερις ελευθερίες: ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των ανθρώπων)
Ρέντσι: Φάγαμε χαστούκι αλλά θα ανακάμψουμε
H E.E με το Brexit «πήρε ένα χαστούκι και όταν αυτό συμβαίνει βρίσκεται κανείς υπό κατάσταση σοκ: απέναντι σε αυτό, είτε αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι η στιγμή να δώσει ώθηση στα πράγματα που αξίζουν πραγματικά είτε έχει χάσει μια ευκαιρία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσιμετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου της Ε.Ε. «Μπορούμε να χάσουμε τις μάχες, αλλά όχι τις ευκαιρίες» είπε και πρόσθεσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να ανακάμψουμε με μεγάλη δύναμη».
Ραχόι: Καμία κουβέντα με την Σκωτία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι , εξέφρασε την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι σε κάθε συνομιλία μεταξύ ΕΕ και Σκωτίας και τόνισε ότι η Σκωτία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ξεκινήσει τέτοιες συνομιλίες, καθώς αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ θα αποχωρήσει και η Σκωτία.
Λεβέν (Σουηδία): Η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί τις ελευθερίες
O πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, ξεκαθάρισε ότι αν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα υπάρχει κάποιο τίμημα. Θα πρέπει να σεβαστεί τις τέσσερις ελευθερίες. Ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην ενιαία αγορά, στη περίπτωση που τροποποιήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ο ίδιος το απέκλεισε κατηγορηματικά.
Κόστα (Πορτογλία): Θα διατηρήσουμε καλές σχέσεις με την Βρετανία
Η Πορτογαλία θα πρέπει να είναι δυναμική και να παρακολουθεί τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά στις εταιρείες που θέλουν να παραμείνουν στην ίδια ζώνη ώρας χωρίς να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Η Πορτογαλία προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η σχέση της Πορτογαλίας με τη Βρετανία θα παραμείνει καλή ακόμα και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Σίντλο (Πολωνίας): Έχουμε μακρά και δύσκολη συζήτηση μπροστά μας
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι ο καθορισμός της διαδικασίας της αποχώρησης, και των σχέσεων της ΕΕ με τη Βρετανία, καθώς και η σχετική απόφαση για το είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν, πρόκειται να αποτελέσουν μια μακρά και δύσκολη συζήτηση, αλλά το σημαντικό είναι να εξαχθούν συμπεράσματα από το βρετανικό δημοψήφισμα, να διορθωθούν τα λάθη και “να επικεντρωθούμε σε έργα που μας ενώνουν”. Η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε έως τώρα και πρέπει να εξετάσει τη "συνείδησή" της.
Όρμπαν(Ουγγαρία): H μεταναστευτική κρίση έφερε το Brexit
Το Brexit προκλήθηκε κυρίως από την "ανάρμοστη" αντίδραση της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθούν πιέσεις προς τη Βρετανία για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρασκηνιακές συνομιλίες προτού η Βρετανία ανακοινώσει επίσημα την αποχώρησή της.
Μούσκατ (Μάλτα): Αν έχουμε και άλλο EXIT θα φταίει η ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, δήλωσε ότι εάν ακολουθήσει και άλλο κράτος μετά τη Βρετανία που θα εγκαταλείψει την Ευρώπη τότε η ΕΕ θαπρέπει να κατηγορηθεί για αυτό. Ο ίδιος ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχαν οι 27 ηγέτες χωρίς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία μετά την αποχώρηση θα περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων.
Νωρίτερα, οι 27 εξέφρασαν την βαθιά λύπη τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών.
Δείτε επίσης:
ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1,STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top