Το ΜΥΣΤΙΚΟ σχέδιο του Σόιμπλε για την Ευρώπη μετά το Brexit - Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στο φως εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

​Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναζητούν τον βηματισμό τους μετά από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και με την απειλή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος προ των πυλών, ο Β. Σόιμπλε όμως στο παρασκήνιο δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και ετοιμάζει το δικό του σχέδιο για τη διακυβέρνηση της ΕΕ στη μετά Brexit εποχή.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt φέρνει στο φως εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, με τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφι��μα στο Ηνωμένο Βασίλειο» και στο οποίο οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο πιθανών μέτρων για τη νέα εποχή της ΕΕ των 27 και της ευρωζώνης.

«Αν και δεν θέλει να ξεκινήσει μια συζήτηση για αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών, εντούτοις τα σχέδια του Σόιμπλε είναι έτοιμα, ενδεχομένως και ως αντίβαρο στις απαιτήσεις της Ρώμης και του Παρισιού», σημειώνει η Handelsblatt, προσθέτοντας πως ήδη Ιταλία και Γαλλία ζητούν έναν προϋπολογισμό των χωρών της ευρωζώνης, κάτι με το οποίο δε συμφωνεί το Βερολίνο.

«Στην παρούσα φάση όμως και δεδομένης της υπερπληθώρας προτάσεων που γίνονται για περαιτέρω κοινοτικοποίηση της νομισματικής ένωσης, δεν θέλει ακόμη να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του, προκειμένου να επέ��θει και πάλι ηρεμία στη σχετική συζήτηση», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη γερμανική εφημερίδα.

Πάντως ανάμεσα στα άλλα το μυστικό σχέδιο του Β. Σόιμπλε προβλέπει πως οι χώρες μέλη δεν θα πρέπει να απαλλαγούν από την ιδία ευθύνη για σταθερούς προϋπολογισμούς και φιλικές προς την ανάπτυξη διαρθρωτικ��ς μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Σόιμπλε ζητά την αξιόπιστη τήρηση των κανόνων για το χρέος, δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του δημοσιονομικού συμφώνου.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Β. Σόιμπλε δεν λέει όχι και στο ενδεχόμενο να υπάρχει ένα δικαίωμα απόρριψης των προσχεδίων προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης σε περίπτωση που αυτά δεν ανταποκρίνονται στα όσα έχουν συμφωνηθεί για το έλλειμμα κάθε χώρας.

Ανάμεσα στα άλλα το σχέδιο Σόιμπλε φέρεται να προβλέπει να δίνονται και κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση των λεγόμενων «ειδικών ανά χώρα συστάσεων» να συνδέεται με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Προτείνει ακόμα την ανακατανομή των ρόλων της Κομισιόν, ώστε να αποδεσμευτεί από τον ρόλο του «θεματοφύλακα των συνθηκών», με την επιτήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών να πραγματοποιείται από μια ανεξάρτητη αρχή και όχι από έναν επίτροπο. Πρόσφατα άλλωστε ο Β. Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την Κομισιόν για «πέραν του δέοντος επιείκεια στην ερμηνεία του συμφώνου σταθερότητας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται ακόμα να εξετάζει τη μείωση του αριθμού των επιτρόπων, ενώ θέλει να δώσει και ισχυρότερο ρόλο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας ESM, ώστε να αναλάβει περισσότερο το ρόλο της Τρόικας.

Διαβάστε επίσης:

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ πρώτη Σύνοδος των 27: Οι Ευρωπαίοι λένε ΑΝΤΙΟ στη Μεγάλη Βρετανία

ΚΛΕΙΝΕΙ η πόρτα της ΕΕ για τον Κάμερον, ΑΝΟΙΓΕΙ όμως για την πρωθυπουργό της Σκωτίας;

Ραντεβού το Σεπτέμβρη για το Brexit δίνει η Ευρώπη – Επίθεση σε Κάμερον

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top