Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή η σύμβαση για την πώληση του ΟΛΠ

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή η σύμβαση για την πώληση του ΟΛΠ

​Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή η σύμβαση για την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO με τον υπουργός Ναυτιλίας να εξηγεί ότι αυτό γίνεται αναγκαστικά και όχι με υπαιτιότητα της κυβέρνησης.

Παρ’ όλ’ αυτά, σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλίτευσε την πρακτική αυτή, με τη συζήτηση για το εν λόγο νομοσχέδιο να γίνεται σε υψηλούς τόνους.

«Η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, που έρχεται επικουρικά, αλλά αποτελεί μία σημαντική παράμετρο. Το νομοσχέδιο δεν μπορούσε να εισαχθεί νωρίτερα στη Βουλή, γιατί υπήρχαν χρονοβόρες διαδικασίες, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί και η εκδίκαση προσφυγών που είχαν κατατεθεί και απορρίφθηκαν», εξήγησε ο κ. Δρίτσας και συνέχισε:

«Οι επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλλαν να εξετάσουμε αν απαιτούνται νέες αλλαγές στη σύμβαση ή στον κυρωτικό νόμο, ωστόσο η Επιτροπή αποφάνθηκε πως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αλλά τα θέματα θα επιλυθούν εν τοις πράγμασι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιλαμβάνεται».

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ακόμα ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση, αξιολογώντας μόνο τη νομιμότητα της πώλησης των μετοχών και δεν μπήκε στην ουσία της σύμβασης.

«Ο νόμος 4336 αναφέρει ότι έως τον Ιούνιο πρέπει να έχει ψηφιστεί και ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου έχει σχέση και με το ταξίδι του πρωθυπουργού και είναι καλό να έχουμε τελειώσει με το ζήτημα ενόψει του ορίζοντα που ανοίγεται στις σχέσεις της χώρας με την Κίνα», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός.

Από την ΝΔ πάλι, η εισηγήτρια Ο. Κεφαλογιάννη, ζήτησε από τον Γ. Δρίτσα εξηγήσεις για το πώς έχει κάνει αυτή τη μεταμόρφωση τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνησή του, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες για να κλείσει η συμφωνία από όταν ανέλαβε η νέα διακυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο και για μεθόδευση και ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

«Δεν είναι κατεπείγον το νομοσχέδιο, δρομολογημένο είναι» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Κούζηλος, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ο. Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει με σύντομες διαδικασίες να αποφύγει να μάθει ο κόσμος τι έλεγε πριν και τι λέει τώρα.

«Όλη η διαδικασία είναι σκάνδαλο από μόνη της. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Και εσείς και οι προηγούμενοι, τα μεγάλα ζητήματα τα φέρνετε ως κατεπείγοντα. Η εξήγηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αποτελεί άλλοθι, καθώς και οι εφημερίδες γράφουν πως η κυβέρνηση επιλέγει αυτήν τη μορφή για να έχει ο πρωθυπουργός τη συμφωνία στις αποσκευές του στην Κίνα», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, είπε ότι είναι θεμιτή η επιθυμία του π��ωθυπουργού να έχει τη συμφωνία στις αποσκευές του. Παρ’ όλ’ αυτά καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειμμα σχεδιασμού που δεν επέτρεψε να έχουμε κανονική διαδικασία.

Τέλος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος κατηγόρησε τη ΝΔ για λαϊκισμό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μείνουν στην ουσία και στο αν η συμφωνία ωφελεί τον ελληνικό λαό, ενώ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδης εξέφρασε την επιφύλαξή του ως προς τη σύμβαση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top