ΑΥΤΟ είναι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων για τη Βρετανία

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα, αλλά σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού», λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες

​Οι 27 της ΕΕ «θλίβονται, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και υπόσχονται ισορροπημένη σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον», σύμφωνα μ�� ένα τελικό προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που είδε σήμερα το Star.

Σύμφωνα με το έγγραφο οι 27 καλούν την επόμενη κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα, για να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας και υπόσχονται διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική σχέση με ισορροπία υποχρεώσεων και οφέλους για την Βρετανία στο μέλλον.

Παράλληλα συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα και προαναγγέλλουν περισυλλογή για να αναζητηθεί ο τρόπος να ξαναγίνει η ΕΕ ελκυστική στους πολίτες και τα έθνη.

Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει:

1) Λυπούμαστε βαθύτατα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει την ΕΕ, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.
2) Υπάρχει ανάγκη να οργανώσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΣΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το πράξει, να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση οποιουδήποτε είδους πριν η κοινοποίηση αυτή λάβει χώρα.
3) Όταν γίνει η κοινοποίηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
4) Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και ανυπομονούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
5) Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.
6) Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρ��ποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το φέρουμε εις πέρας αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε ακόμα:

ΣΚΛΗΡΟΣ ο Ολάντ: «Καμία χάρη στη Βρετανία, η σχέση με την ΕΕ δεν είναι a la carte»
Κάμερον μετά τη Σύνοδο: Υπήρχε κλίμα θλίψης! Οι δηλώσεις Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ

Ραντεβού το Σεπτέμβρη για το Brexit δίνει η Ευρώπη – Επίθεση σε Κάμερον
Τα τέσσερα σημεία της Ε.Ε. για το Brexit – Τσίπρας: «Σοκ ιστορικών διαστάσεων»
Απόρρητο έγγραφο ΦΩΤΙΑ του Γιουνκέρ προς Κομισιόν: «Μη μιλάτε στους Βρετανούς»
Ανελέητος «ΠΟΛΕΜΟΣ»: “Η Αγγλία κατέρρευσε...αλλά ας μην το κάνουμε σίριαλ” - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΧΑΙΡΙ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Στάζει ��ολή ο Ντάισελμπλουμ για τον Φάρατζ - Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top