Ανελέητος «ΠΟΛΕΜΟΣ»: “Η Αγγλία κατέρρευσε...αλλά ας μην το κάνουμε σίριαλ” - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΧΑΙΡΙ

Πριν την Σύνοδο Κορυφής

​Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit. Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλώντας στους δημοσιογράφους, επέμεναν στην πλειοψηφία τους ότι οι διαπραγματεύσεις εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και όχι τον Οκτώβριο, όπως αρχικά είχε ζητήσει ο απερχόμενος βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Αναλυτικότερα:

Ρούτε (Ολλανδία): Η Αγγλία κατέρρευσε οικονομικά και πολιτικά

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να λύσει τα δικά της πολιτικά ζητήματα πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησής της. «Η Αγγλία κατέρρευσε οικονομικά και πολιτικά», είπε και πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είναι πολύ μικρή χώρα για να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις. Χρειάζεται την Ε.Ε. για τα ζητήματα της απασχόλησης και της ευημερίας. Αναφορικά με τις σχέσεις της Ολλανδίας με τη Μεγάλη Βρετανία ο ίδιος τόνισε ότι «είναι προς όφελος της Ολλανδίας να διατηρήσει μία καλή σχέση με το Λονδίνο».

Ρέντσι: (Ιταλία) Αυτό που έγινε ήταν άνευ προηγουμένου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μία ισχυρότερη σε αξίες Ευρώπη. Ήμουν στη Γερμανία την Δευτέρα και το Σάββατο στη Γαλλία, σήμερα είμαστε στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουμε τα πάντα, επίσης και ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Όσον αφορά στα χρηματοοικονομικά, είναι σαφές ότι οι αγορές υποφέρουν. Σήμερα, τα πράγματα λίγο καλύτερα, την Δευτέρα όμως ήταν άσχημα. Η αστάθεια των αγορών είναι φυσιολογική επειδή αυτό που έγινε ήταν άνευ προηγουμένου. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς». Αναφορικά με τις ιταλικές τράπεζες, δήλωσε ότι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής επιτροπής για μέτρα σχετικά με τις τράπεζες αλλά γίνονται συζη��ήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ραχόι (Ισπανία): Να έρθουμε πιο κοντά τα μέλη της Ε.Ε

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι επιθυμεί στενότερη ενοποίηση των μελών της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να διαλέγει ό,τι επιθυμεί από την Ε.Ε.. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ισπανία δήλωσε ότι επιδιώκει ευρεία στήριξη στο ισπανικό Κοινοβούλιο για να αναλάβει τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι μία τρίτη εκλογική διαδικασία θα ήταν απερισκεψία.

Λεβέν: (Σουηδία) Η Βρετανία να πάρει αποφάσεις το συντομότερο δυνατό

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε την Τρίτη ότι η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν σχετικά με την αποχώρησή της από την Ε.Ε. «Η αβεβαιότητα που έχουμε τώρα δεν είναι καλή για κανέναν» δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. «Η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει για το τι είδους σχέση επιθυμεί να έχει με την Ε.Ε όσο γίνεται πιο γρήγορα» επανέλαβε.

Μισέλ (Βέλγιο): Δεν αντέχουμε ένα Brexit-σίριαλ

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει ένα Brexit "σίριαλ" που θα διαρκέσει για μήνες, καθώς οι οικονομικές αγορές θέλουν να ξεκαθαρίσει τάχιστα η κατάσταση. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει να κρατείται επί μήνες, ό��ηρος της πολιτικής κρίσης του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ο Σαρλ Μισέλ, δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε. πρέπει να πείσει τον Κάμερον σχετικά, ότι δηλαδή η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει την κρίση. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναγκάσει τον Κάμερον να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου.Τέλος, δήλωσε ότι δεν ανήκει στους σκληροπυρηνικούς όσον αφορά το Brexit.

Ράσμουσεν (Δανία): Αυτό που συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να συμβεί και στα ιδρυτικά κράτη

Ο Δανός πρωθυπουργός, Λόκε Ράσμουσεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι σε εξέλιξη μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επισήμανε ότι αναμένει ενδείξεις από την Μεγάλη Βρετανία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να σταλεί κάποιο μήνυμα στη χώρα. «Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι ο ευρωσκεπτικισμός που υπήρξε στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι κάτι αποκλειστικά βρετανικό» τόνισε. «Υπήρξε και στο δημοψήφισμα στη Δανία, στην Ολλανδία και αν διεξάγονταν, αλλού πιθανότατα θα τον βλέπαμε και εκεί», υπογράμμισε. «Οι νέοι στη Δανία ανησυχούν πλέον εάν μπορούν να πάνε για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι νέοι στη Βρετανία ανησυχούν εάν μπορούν να σπουδάσουν στη Γαλλία. Είχαμε πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά παρόλα αυτά οι λαοί μας γυρνάνε την πλάτη. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό» τόνισε. «Αυτό που συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να συμβεί και αλλού. Εάν τα κομμάτια είχαν ενωθεί διαφορετικά θα μπορούσε να είχε συμβεί ακόμη και σε ιδρυτικά κράτη» πρόσθεσε.

Σομπότκα: (Τσεχία) Έχουμε τα δικά μας, αλλά καλό είναι να αφιερώσουμε χρόνο στον Κάμερον!

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε ότι η ατζέντα της Συνόδου θα επισκιαστεί από το Brexit. Ωστόσο, θα ήταν καλό να αφιερώσουμε χρόνο στις συζητήσεις μας με τον Ν.Κάμερον και αύριο Τετάρτη να αφιερώσουμε χρόνο για να συζητήσουμε πώς θα κερδίσουμε τη στήριξη των πολιτών της Ε.Ε.

Ρούιβας (Εσθονία): Δεν πρέπει να είμαστε σοκαρισμένοι για καιρό

Ο Εσθονός πρωθυπουργός, Τάαβι Ρούιβας, δήλωσε ότι η Ε.Ε θα πρέπει να «διατηρήσει την ψυχραιμία της και να συνεχίσει» και ότι δεν θα πρέπει να «παραμένει σοκαρισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα έναντι του Brexit». Τόνισε ακόμη ότι η Ε.Ε θα πρέπει να δώσει χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία για περισυλλογή και ότι δεν θα πρέπει να επιδιώξει την τιμωρία της Μεγάλης Βρετανίας.

Γκριμπαουσκάιτε (Λιθουανία): Ο Κάμερον πρέπει να μας πει κάτι όχι εμείς!

Η Λιθουανή πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι «όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, ηρεμότερα πνεύματα και ολοκληρωμένες λύσεις». Σχετικά με αυτό που πρέπει να λεχθεί στον πρωθυπουργό του Ην. Βασιλείου, N.Kάμερον τόνισε ότι «εκείνος πρέπει να μας πει κάτι, όχι εμείς σε εκείνον». «Αγαπάμε τη Βρετανία, είμαστε κάπως λυπημένοι. Ωστόσο, ψυχολογικά, το Brexit έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το Ην. Βασίλειο υπήρξε όμηρος της φιλοδοξίας των πολιτικών του. «Χρειαζόμαστε χρόνο, πρέπει να ξανασκεφτούμε το γεγονός και πρέπει να είμαστε ενωμένοι», κατέληξε.

Μούσκατ: (Μάλτα) Οι λαοί αισθάνονται αποξενωμένοι από την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, σε δηλώσεις του πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι οι λαοί αισθάνονται εντεινόμενα αποξενωμένοι από την Ευρώπη.

Δείτε επίσης:

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Στάζει χολή ο Ντάισελμπλουμ για τον Φάρατζ - Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ

«Καμπανάκι» Σουλτς: Η υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας δείχνει τις συνέπειες του Brexit

Γιούνκερ αλά Τρίτσης! Το σακάκι σου στον ώμο να κρατάς

ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ Γιούνκερ στον Φάρατζ μέσα στο ευρωκοινοβούλιο: «Γιατί είσαι ακόμα εδώ»;

ΒΙΝΤΕΟ! ΞΕΣΠΑΣΕ σε ΚΛΑΜΑΤΑ ο Βρετανός επίτροπος–Τον χειροκρότησαν ΟΡΘΙΟΙ όλοι οι ευρωβουλευτές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top