ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Στάζει χολή ο Ντάισελμπλουμ για τον Φάρατζ - Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ

Tι είπαν λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση - Πρώτη ανάρτηση: 16:16

​Προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 «είναι δουλειά των Βρετανών» και πως «οι Βρετανοί ψήφισαν».

«Θα συζητήσουμε τώρα την διαδικασία του διαζυγίου. Στην ΕΕ δεν είναι όπως στο facebook… Ή παντρεμένοι, ή διαζευγμένοι , όχι όμως κάτι το ενδιάμεσο, δεν υπάρχει η επιλογή “it’s complicated” - είναι περίπλοκο», επεσήμανε ο Χαβιέρ Μπετέλ.

Συμπλήρωσε δε πως ο Κάμερον πρέπει κάτι να πει «αυτός το αποφάσισε το δημοψήφισμα, εμείς πρέπει να βρούμε τώρα μια ξεκάθαρη ατζέντα τι θα γίνει τις επόμενες βδομάδες». Στέλνοντας μήνυμα μάλιστα με πολλαπλούς αποδέκτες τόνισε ότι «όλοι παίρνουν το τι προσφέρει η Ευρωπαϊκή οικογένεια ως δεδομένο, να δουν πόσο ανησυχούν οι Βρετανοί τώρα στους δρόμους και να το ξανασκεφτούν, όσοι σκέφτονται να φύγουν».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκρυμπαϊσκάιτε δήλωσε: «Όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και να ηρεμήσουμε. Ο Κάμερον χρειάζεται να πει κάτι για εμάς, όχι εμείς σε αυτόν. Είμαι λίγο λυπημένη επειδή αγαπάμε τη Βρετανία. Διανοητικά και ψυχολογικά το Brexit έχει ήδη γίνει, λόγω της ψηφοφορίας και επειδή προτάθηκε εκ αρχής και λόγω των φιλοδοξιών των λίγων πολιτικών η χώρα έγινε όμηρος. Θα συζητήσουμε για το τι πρέπει να γίνει. Ας μην κάνου��ε εικασίες, μία ομάδα χωρών είναι ενοχλημένη από την ομοσπονδιακή προοπτική και άλλοι είναι πιο ευέλικτοι. Ας είμαστε ήρεμοι. Χρειαζόμαστε χρόνο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και πρέπει να ενωθούμε. Είναι μια πρόκληση. Αν το άρθρο δεν ενεργοποιείται τότε καλωσορίσω πίσω την Αγγλία».

Τέλος ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν δήλωσε πως οι Βρεττανοί «πρέπει να το ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό, να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό». Συμπλήρωσε δε πως «εμείς ως ΕΕ θα πρέπει να δούμε τι δρόμο θα πάρουμε. Πρέπει να φτιάξουμε μια ΕΕ των πολιτών. Με δουλειές, κοινωνική προστασία, χωρίς περίπλοκους κανονισμούς από τις Βρυξέλλες. Να το κάνουμε μόνοι μας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι αυτός ο οργανισμός είναι για αυτούς».

Μέρκελ: «Ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης»

Την πάγια θέση της ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε άτυπες, ούτε επίσημες διαβουλεύσεις με τη Βρετανία αν η Βρετανία δεν υποβάλει αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ, επανέλαβε η Α. Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο - πλέον - της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ακούσουμε την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξελίξεις. Λυπούμεθα, αλλά θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη Μεγάλη Βρετανία», είπε.

Σουλτς: «Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν αρχίσει οι συζητήσεις»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

«Η Μεγάλη Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την Ε.Ε. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ στο οποίο έχει μπει», είπε και συνέχισε:

«Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε και πάρα πολύ. Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».

Ο κ. Σουλτς τόνισε ακόμα ότι η διαδικασία της εξόδου πρέπει να γίνει με αμοιβαίο σεβασμό και το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη».

Αναφερόμενος τέλος στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου είπε:

«Είχαμε μια συζήτηση πολύ συναισθηματική. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Είναι ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και για μας. Ένα σημαντικό ποσοστό ψήφισε να παραμείνει αλλά τώρα είναι έξω».

Ολάντ: «Να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας»

Στη γραμμή Μέρκελ κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, ο οποίος συμφώνησε πως η διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

«Έκαναν την επιλογή να βγουν από την Ε.Ε. με μεγάλη πλειοψηφία. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δεν μπορώ να φανταστώ μια βρετανική κυβέρνηση που δε θα σεβαστεί την απόφαση του λαού της. Σαν Ευρωπαίοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Να προστατέψουμε τα σύνορά μας, να δώσουμε έμφαση στη νεολαία, να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωζώνη. Όλοι κοιτούν προς την Ευρώπη, από όλο τον πλανήτη. Είναι ιστορική ημέρα, είναι οδυνηρό να φεύγει μια χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιστορία δεν σταματά, η Ευρώπη συνεχίζει», είπε.

Ντάισελμπλουμ: Στον κόσμο του ο Φάρατζ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε πως θα είναι λιγότερο ευνοϊκή μια μελλοντική νέα εμπορι��ή συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ο Φάρατζ είναι στον δικό του κόσμο. Νομίζει ότι η Βρετανία είναι αυτοκρατορία".

Πρόσθεσε δε ότι είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθούν οι οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ολλανδία.

Μήνυμα ενότητας από τη Μογκερίνι

Μήνυμα ενότητας έστειλε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Τα πράγματα δεν είναι τα ίδια, όμως ο κόσμος δεν σταματά, η Ε.Ε. συνεχίζει, περιμένουμε το Λονδίνο να μας πει τι θα γίνει τώρα. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη βούληση των Βρετανών πολιτών, αλλά και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top