Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ θα μείνει ενωμένη - Σκληρή γραμμή κατά Κάμερον

Γιούνκερ: Δεν μπορείς να συκοφαντείς την ΕΕ όλη την εβδομάδα και να εμφανίζεσαι το Σάββατο φιλοευρωπαίος - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Το ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα μείνει ενωμένη, έστω με 27 κράτη μέλη και πως ο μετασχηματι��μός της, στην επόμενη φάση της ολοκλήρωσης θα γίνει με αργά και σταθερά βήματα, μεγάλη περίσκεψη και αφού εισακουστούν οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών αναμένεται να στείλουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες, για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της έκτακτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα στη βάση πρότασης Σοσιαλιστών, ΕΛΚ και Πρασίνων για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 και έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης. Ωστόσο οι 27 δεν αναμένεται να λάβουν αίτημα από τον Ντέιβιντ Κάμερον στο αποψινό δείπνο και μάλλον έχουν συμφιλιωθεί με τις προτάσεις των διπλωματών τους, να περιμένουν και να δώσουν χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να εξερράγη κατά το χθεσινό έκτακτο Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με το MNI, και να επαναλαμβάνει ότι το «έξω σημαίνει έξω» και να εκφράζει την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ενδιάμεση κατάσταση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη σε μια μελλοντική συμφωνία με την ΕΕ. Πολλοί δε είναι αυτοί που στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50, μπορεί και να μην έρθει καν μέσα στο 2016.
Ο Κάμερον μάλιστα, ο οποίος έχει προσωπική ευθύνη για ότι έχει συμβεί, δεν θα περάσει και πολύ εύκολες ώρες στο δείπνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ούτε ανεργία, ούτε λιτότητα, ούτε επλήγη από την παράνομη μετανάστευση σαν την Ελλάδα. Αντιθέτως εγκλωβίστηκε σε μια εσωτερική ρητορική, όπου η ΕΕ ήταν το εύκολο θύμα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον εκλέχθηκε με σημαία το δημοψήφισμα, δημιούργησε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να πάρει από τους 27 για να κρατήσει τη χώρα στην ΕΕ και διαψεύστηκε.
Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της διαδρομής το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, θα μπορούσε να είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, θα οφείλει να τηρεί ένα μεγάλο όγκο από κοινοτικές οδηγίες αλλά δεν θα μπορεί να συνδιαμορφώσει καμία από αυτές.
Οι 17 την Τετάρτη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα κείμενο προσανατολισμού για το που θα πάει η ίδια η ΕΕ στο μέλλον.
Αν μη τι άλλο και για να έχει η ΕΕ, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κάποιος πρέπει να αρχίσει να στηρίζει την Ευρωπαϊκή ιδέα. Η φράση του Γιούνκερ «δεν μπορείς να συκοφαντείς την ΕΕ όλη την εβδομάδα και να εμφανίζεσαι το Σάββατο φιλοευρωπαίος» θα απευθυνθεί σε πολλούς μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου. Οι 27 θα πρέπει να αφήσουν τις προσωπικές επικοινωνιακές στρατηγικές και να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους για τα κακώς κείμενα στο κοινοτικό και στο τοπικό επίπεδο - χωρίς ωστόσο αυτό να μοιάζει εύκολο. Πολλοί είναι αυτοί που επικαλούνται τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τις εθνικές εκλογικές δι��δικασίες.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι 27 δεν θα καταλήξουν πολύ εύκολα σε καλές ιδέες όπως η απευθείας εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από τους πολίτες ή στην δημιουργία προϋπολογισμού και σύνθεσης του ΕΚ για την ευρωζώνη ή συγχώνευση των θέσεων του επιτρόπου για τα οικονομικά με τον πρόεδρο του Εurogroup.
Στην πράξη βεβαίως καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι «οι αγορές θα δείξουν μεσοπρόθεσμα το αν και πότε το Βrexit θα συντελεστεί» και οι αγορές πέραν κάποιας μικρής αστάθειας που κυρίως προέρχεται από ξεκαθάρισμα θέσεων προσώπων και εταιριών που πιάστηκαν εξαπίνης δεν έχουν δείξει σε τι πραγματικά προσανατολίζονται.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top