Μητσοτάκης:Πρόσωπα που στιγμάτισαν με την συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στη δικιά μου ΝΔ

Επίθεση σε Τσίπρα και Καμμένο-Αγάπη σε Καραμανλή,Σαμαρά, Γεωργιάδη και Κουτσούμπα!

​Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του Star «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τελευταία εκπομπή της σεζόν ξεκίνησε... ανάποδα, πρώτα δηλαδή απάντησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερωτήσεις του κοι��ού και μετά σε ερωτήματα που του έθεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου!

«Στοχευμένες περικοπές δαπανών και φόρων»

Η συζήτηση ξεκίνησε με ερωτήσεις για τους φόρους. Ο κ.Μητσοτάκης, αφού υποστήριξε ότι αυξάνοντας τους φόρους δεν έχεις τα προσδοκώμενα έσοδα, τόνισε ότι «το ζήτημα της φορολογικής πολιτικής είναι για εμάς στο επίκεντρο. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροαπαλλαγές που θα έχουν το μέγιστο οικονομικό αντίκτυπο -όπως το real estate- κάνοντας παράλληλα στοχευμένες περικοπές δαπανών». Ο ίδιος πρόσθεσε με έμφαση ότι «με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης όλοι φοροδιαφεύγουν»

Ο ίδιος υποστήριξε σε άλλο σημείο ότι υπάρχουν περιθώρια για περικοπές δαπανών (δήμους, περιφέρειες), είπε για παράδειγμα, πως υπάρχουν στρεβλώσεις σε μισθολόγια και επιδοτήσεις, σημείωσε πάντως πως «δεν υπάρχουν ατελείωτα περιθώρια».

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να μειωθούν κι άλλο οι βουλευτικές αποζημιώσεις, ωστόσο υπενθύμισε πως οι μισθοί των βουλευτών έχουν ήδη περικοπεί κατά 40%. «Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί, υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι "ο βουλευτής πρέπει να παίρνει 1000 ευρώ", όμως ο βουλευτής έχει έσοδα και δαπάνες��, πρόσθεσε .

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει οι βουλευτές «να μην πληρωνόμαστε για τις επιτροπές», τονίζοντας ότι είχε ζητήσει από το 2010 να δημοσιοποιούνται τα πόθεν έσχες στο διαδίκτυο. «Δεν είναι κακό να μπει κάποιος πλούσιος στην πολιτική, κακό είναι να γίνει πλούσιος κατά την θητεία του», πρόσθεσε.

«Μπορούμε σταδιακά να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ»

Μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Μητσοτάκης δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική, λέγοντας πως «η ΝΔ πλήρωσε πολιτικά τον συγκεκριμένο φόρο». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως «ένας φόρος κατοχής στα ακίνητα όμως είναι απαραίτητος».

«Εγώ ποτέ δεν θα πω σαν τον Τσίπρα ότι θα τον καταργήσω, αλλά μπορούμε σταδιακά να τον μειώσουμε για να τονώσουμε την αγορά των ακινήτων», πρόσθεσε.

«ΝΑΙ σε εθνική συνεννόηση για πλεονάσματα 2%»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι «είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια νέα μεγάλη συμφωνία για έναν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο με μικρότερα πλεονάσματα». Εμφανίστηκε θετικός στο «να υπάρξει εθνική συνεννόηση» για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, για να μας δώσουν χώρο οι εταίροι, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «που ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει, γιατί δεν τις πιστεύει».

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσαφήνισε τι εννοεί με την λέξη «μεταρρυθμίσεις», εξηγώντας ότι αναφέρεται στις «ιδιωτικοποιήσεις, στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, στην αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, στην απελευθέρωση της παιδείας από τα δεσμά του κρατισμού».

«Εγώ ξέρω πως μπορώ να φέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, με αυτή την κυβέρνηση όμως επενδύσεις δεν θα έρθουν» τόνισε.

«Μας κόστισε πολύ η διαπραγμάτευση του Τσίπρα»

Όταν ο κύριος Χατζηνικολάου του ζήτησε να σχολιάσει το γεγονός ότι τελικά ο κύριος Τσίπρας κατάφερε να περάσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε «τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls, και το μεγάλο κόστος για την οικονομία», επαναλαμβάνοντας την άποψη του πως ο σημερινός πρωθυπουργός δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν δίνω σκονάκια στ�� στελέχη μου»

Κληθείς να σχολιάσει μια δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Άδ.Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε «αχάριστο» τον ελληνικό λαό, ο κ.Μητσοτάκης αφού δήλωσε ότι δεν υπέπεσε στην προσοχή του η συγκεκριμένη φράση, διαφοροποιήθηκε από τέτοιου είδους δηλώσεις, παρέχοντας ωστόσο στήριξη στον κ.Γεωργιάδη. «Δεν θα συμφωνούσα με αυτή τη διατύπωση… Ωστόσο σε μια δημοκρατία και οι πολίτες έχουν μερίδιο ευθυνών και η ηγεσία έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.Δεν μου αρέσει ο ακραίος λόγος, προσπαθώ να ρίχνω τους τόνους. Ο κύριος Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος με δική μου απόφαση, είναι χρήσιμο στέλεχος, ήταν επιτυχημένος υπουργός και είμαι ικανοποιημένος από την δουλειά που κάνει ως αντιπρόεδρος… Εγώ δεν δίνω σκονάκια στα στελέχη μου για να τους λέω τι να λένε, έχουν ελευθερία να εκφράζονται όπως θέλουν», είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένει στις εκλογές

Αναφερόμενος στο αίτημα του για εκλογές, ο κ.Μητσοτάκης εξήγησε ότι ζητάει πρόωρες κάλπες γιατί όπως είπε «το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης της».

«Όσοι μπήκαν παράνομα στο Δημόσιο θα φύγουν»

Σε ερωτήματα σχετικά με τους επίορκους και τα πλαστά πτυχία στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος υπουργός που τόλμησε να ανοίξει αυτό το ζήτημα, ξεκαθάρισε πως όταν θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός θα φύγουν από το δημόσιο όσοι μπήκαν σε αυτό με πλαστά πτυχία!

«Εγώ άνοιξα το καπάκι της κατσαρόλας του πελατειακού κράτους, είχα το θάρρος να το κάνω και θα το ξανακάνω. Όσοι μπήκαν παράνομα στο δημόσιο θα φύγουν, άλλες απολύσεις δεν θα γίνουν. Χρειάζεται καλύτερη κατανομή προσωπικού» τόνισε.

«Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, τονίζοντας ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

«ΝΑΙ σε κανόνες ίσου ανταγωνισμού»

Στο ερώτημα «αν είναι λάθος να δημοσιεύεται η ποινή δίωξη που ασκεί ο εισαγγελέας για μια εταιρεία που φοροδιαφεύγει», ο κ.Μητσοτάκης τόνισε μ��ταξύ άλλων πως «οι συμφωνίες με το ελληνικό δημόσιο πρέπει να τηρούνται». «Οι κανόνες του ίσου ανταγωνισμού θα σημαίνουν ότι η μικρή επιχείρηση δεν θα μπορεί να στραγγαλίζεται από την μεγάλη επιχείρηση», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την άποψη πως «η επιτροπή ανταγωνισμού πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά, γιατί είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

«Πρόσωπα που στιγμάτισαν με την συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στο κόμμα»

Στο ερώτημα «αν η ΝΔ θα αποβάλλει στελέχη που διευκόλυναν την διαφθορά», ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος και υποχρέωση του είναι να ανανεώσει το κόμμα του.

«Δεν αποποιούμαστε το παρελθόν μας. Πρόσωπα που στιγμάτισαν με την συμπεριφορά τους δεν έχουν θέση στη δικιά μου Νέα Δημοκρατία», τόνισε με έμφαση, δεσμευόμενος ότι θα δώσει ευκαιρίες νέους ανθρώπους !

«Η κυβέρνηση έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα»

Όταν η συζήτηση επανήλθε στο θέμα της φορολογίας, ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι φόροι, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ρευστότητας διώχνουν τις επιχειρήσεις από την χώρα μας», ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του, κόντρα στην τρόικα είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν δημιουργεί την τρύπα στα έσοδα που κάποιοι πιστεύουν», υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος».

Υποστήριξε ότι πρέπει να δίνονται φορολογικά κίνητρα –και όχι επιδοτήσεις - στους επιχειρηματίες, ώστε να μην εγκαταλείπουν την χώρα. Έφερε ως παράδειγμα τα ευνοϊκά κίνητρα για την επανεπένδυση κερδών και τα κίνητρα σε επιχειρηματίες που δίνουν μερίδιο των μετοχών τους σε εργαζόμενους.

«Έκαναν ιδιωτικοποιήσεις με καθυστερήσεις και απώλειες εσόδων»

Σχολιάζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Τσίπρα (Fraport-αεροδρόμια, ΟΛΠ και Ελληνικό), ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι με «καθυστερήσεις και απώλειες εσόδων» έκλεισαν τις παραπάνω συμφωνίες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορούσε το τίμημα για το Ελληνικό να είναι μεγαλύτερο, ενώ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν θα βάλει εμπόδια στην δικαιοσύνη αν θέλει τις συμφωνίες να ερευνήσει.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Τσίπρα, στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Φέτος πήγα πρώτη φορά στην Λέσχη Μπίλντερμπεργκ»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχτηκε ερωτήσεις και για την περίφημη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Όπως είπε πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων για σημαντικά ζητήματα. «Εγώ φέτος πήγα πρώτη φορά, δεν παίρνονται αποφάσεις εκεί. Φέτος για παράδειγμα συζητήσαμε πως η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε μια σειρά από δουλειές» είπε, εξηγώντας γιατί δεν κρατούνται πρακτικά. «Ο κανόνας είναι ότι μιλάς ελεύθερα και δεσμεύεσαι να μην αποκαλύψεις αυτά που λέγονται εκεί. Δεν υπάρχει μύθος, ούτε σου τραβάει κανείς το αυτί αν δεν πας», τόνισε.

«ΝΑΙ στο πλαστικό χρήμα για να μειώσουμε την φοροδιαφυγή»

Τάχθηκε υπέρ του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές μας συναλλαγές, αφού έτσι όπως είπε αποτρέπεται η φοροδιαφυγή. «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε…. Το κινητό μας θα είναι ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε 5 χρόνια! Όσο πιο πολύ το χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο μειώνουμε την φοροδιαφυγή» διαβεβαίωσε.

«Βλέπω τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τον κόσμο»

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι τις παρακολουθεί, ωστόσο φροντίζει να κυκλοφορεί πολύ στον κόσμο και να μιλάει με αυτόν. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα, μεγάλη υπεροχή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και στην παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πάντως τις προσπάθειες που κάνει η Συγγρού για ανανέωση!

«Δεν θέλω στη ΝΔ τους Μανιάτη,Βενιζέλο, Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου»

«Έχουμε αλλάξει το καταστατικό, κάναμε συνέδριο, έβαλα θητεία για τους προέδρους, κάναμε εσωκομματικές εκλογές, προσπαθούμε να προβάλλουμε νέα στελέχη» εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει πρόθεση να στοχεύσει σε «μεταγραφές» στελεχών όπως οι: Μανιάτης,Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου.

«Κανείς βουλευτής δεν με στήριξε»

Ο ίδιος επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι είναι περήφανος για το όνομα του, την οικογένεια του και τον πατέρα του. «Έχω δυνατό βιογραφικό, ένσημα κέρδισα εσωκομματικές εκλογές ως το απόλυτο outsider, κανείς βουλευτής δεν με στήριξε», τόνισε.

«Δεν έχω ξύλινο λόγο»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι προβληματίστηκε όταν άκουσε να τον κατηγορούν πως κάνει κλασική αντιπολίτευση που θυμίζει την δεκαετία του 1980. «Εγώ θέλω να κρατώ τ�� πιο ανατρεπτικό, δεν έχω ξύλινο λόγο. Είμαστε ένα παλιό κόμμα που πρέπει να πείσει ότι αλλάζει, ωστόσο δεν είμαι μόνος μου, πρέπει να ακούω συναδέλφους, να συνθέτω γνώμες», εξήγησε.

«Εγκληματική η απλή αναλογική - ΟΧΙ στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό»

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο, ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εγκληματική» την απλή αναλογική, προτείνοντας μπόνους, σταθερές κυβερνήσεις και ψήφο στα 18.

«Αν ψηφιστεί η απλή αναλογική αμέσως θα ανοίξω συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο όταν γίνω πρωθυπουργός» τόνισε, προτείνοντας να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο που διαμένουν (πχ μέσω των πρεσβειών να ψηφίζουν το επικρατε��ας).

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση που θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό, γιατί όπως είπε «θα δημιουργούσαμε def acto δίπολο». Ωστόσο δεν απέρριψε την πρόταση που τέθηκε να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό, στην περίπτωση που δεν μπορεί να τον εκλέξει η Βουλή.

Δεν έχει αντίρρηση να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος της ενισχυμένης αναλογικής .

Διευκρίνισε ότι θέλει κατάτμηση των περιφερειών και ψήφο για τους πολίτες εκτός Ελλάδος.

«Για μένα οι σταθερές κυβερνήσεις είναι πολύ σημαντικές», τόνισε.

Εμφανίστηκε βέβαιος πάντως ότι η ΝΔ θα κερδίσει άνετα τις επόμενες εκλογές.

«Δεν περιμέναμε το Brexit»

Μιλώντας για το Brexit, ο κύριος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεγάλη περιπέτεια» που όπως είπε «δεν την περιμέναμε»

«Ο κύριος Τσίπρας έχει την τεχνογνωσία να πει στον Κάμερον πως το ΟΧΙ να το κάνει ΝΑΙ», σχολίασε, χαρακτηρίζοντας "τραυματισμένη ήπειρο" την Ευρώπη.

Όπως είπε θα πάει το επόμενο διάστημα στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με επενδυτές.

Πάντως, μιλώντας για τα δημοψηφίσματα, ο κύριος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι θέλει πολύ προσοχή πότε και πως τα κάνουμε, τονίζοντας ότι «η εμπειρία λέει ότι οι πολίτες απαντούν κάτι άλλο από αυτά που ρωτάμε. Το δικό μας δημοψήφισμα ήταν θέατρο και απολύτως αντισυνταγματικό»

ΕΠΙΘΕΣΗ στον Τσίπρα, ΠΙΣΤΗ στον Κουτσούμπα

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό, πως άλλα είπε και άλλα έκανε (ενφια, μνημόνια), ενώ μιλώντας για τα «Ζάππεια» έκανε λόγο για «υπερβολική καλλιέργεια προσδοκιών». «Έχω ασκήσει κριτική για αυτά. Εγώ ευχάριστα νέα θα πω μόνο αν θα μπορώ να τα υποστηρίξω», πρόσθεσε

«Ο κύριος Τσίπρας μας κόστισε 21 δις μόνο στο ΑΕΠ», πρόσθεσε, τονίζοντας πάντως πως κατά την άποψη του «η κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το αντίθετο».
Μεταξύ του κ. Κουτσούμπα και του κ.Τσίπρα πιστεύω τον κύριο Κουτσούμπα, είπε σε άλλο σημείο.

Στο ερώτημα «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει στις επόμενες εκλογές», ο κ.��ητσοτάκης δήλωσε πως «η ΝΔ δικαιούται να διεκδικεί αυτοδυναμία στις εκλογές! Και να την πετύχουμε όμως, έχουμε την υποχρέωση να διευρύνουμε την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν μπορώ όμως να σας απαντήσω από τώρα, γιατί δεν ξέρω ποιοι θα είναι στην επόμενη βουλή».

ΟΧΙ στις ομαδικές απολύσεις - ΝΑΙ στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο κ.Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ είναι απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, αλλά θέλει την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, για τον οποίο είπε πως το κόμμα του θα καταθέσει γενναία πρόταση μεταρρύθμισης .

«Ο Καμμένος δεν έχει θέση στη ΝΔ»

Απαντώντας στις κατηγορίες του Πάνου Καμμένου, πως στη ΝΔ έχουν εισχωρήσει ακροδεξιά στοιχεία, ο κ.Μητσοτάκης με αυστηρό ύφος σχολίασε «ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να συνομιλεί με όποιον θέλει, δεν έχει θέση στη ΝΔ, οι πολίτες θα κρίνουν αν οι προσπάθειες μας έχουν απήχηση».

«Δεν χαϊδεύουν οι εταίροι τον Τσίπρα»

Στο ερώτημα «αν οι εταίροι χαϊδεύουν πολιτικά τον Τσίπρα», ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε με ότι υπήρξε αλλαγή στάσης από την πλευρά της τρόικας, όμως υποστήριξε ότι δεν τον χαϊδεύουν οι δανειστές.

«Πρέπει να αλλάξουν τα θρησκευτικά»

Μιλώντας για τα θρησκευτικά στα σχολεία, ο κ.Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα ήθελε αναμόρφωση του μαθήματος, ενώ διαβεβαίωσε ότι στηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης, για το οποίο όπως είπε ήταν απαραίτητη μεταρρύθμιση .

«Άριστες οι σχέσεις μου με Καραμανλή και Σαμαρά – Θα βρούμε τις ισορροπίες μας με Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα»

Μιλώντας για το κόμμα του, δεν απέκλεισε στο μέλλον να κάνει κάποιες αλλαγές στα πρόσωπα και στις θέσεις, αφού όπως είπε, εδώ και μήνες κάνει τις αξιολογήσεις του.

Αναφερόμενος στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρα, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως «οι σχέσεις του μαζί τους είναι άριστες», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον ενοχλεί η «υπέρκινητικότητα» του κ.Σαμαρά. «Είμαι ο τελευταίος που θα το�� πει πως πρέπει να φερθεί», σχολίασε.

Για τους κ.κ Β.Μεϊμαράκη και Α.Τζιτζικώστα, είπε χαρακτηριστικά πως «τους ε��τιμώ πολύ και τους δύο, θα βρούμε τις ισορροπίες και θα είμαστε ενωμένοι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top