Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Η λιγότερη Ευρώπη θα οδηγήσει σε έξοδο και άλλες χώρες»

Κατηγόρησε την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» για το BREXIT, επιτέθηκε στον ευρωπαϊκό βορρά και στήριξε PODEMOS/Πρώτη ανάρτηση: 25/06/2016 12:52

​Τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε με καθυστέρηση ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω των έκτακτων εξελίξεων μετά το BREXIT και των ��παφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποία επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικά, με αποτέλεσμα να μετατεθεί η ομιλία του στην ΚΕ.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ:

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η «περισσότερη Ευρώπη δεν πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του αυταρχισμού και του απολυταρχισμού, αλλά αντίθετα σε μία κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

Όπως εξήγησε, για το BREXIT «ευθύνεται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου», τονίζοντας πως ο λαϊκισμός τροφοδοτήθηκε από την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η Ε.Ε.

«Είμαστε εμείς που π��έπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης σ’ όλη την Ευρώπη, για να πάμε τα πράγματα αλλιώς.Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπάρξει συνεννόησ�� ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως, στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν πρώτες ρότα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι, ήδη πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή της Ευρώπης», κάνοντας ειδική μνεία στις αυριανές εκλογές της Ισπανίας, και στέλνοντας μήνυμα νίκης στο Podemos. «Μαζί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη» τόνισε.

«ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ-ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ»

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Σηκώνουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος, έχουμε πλήρη γνώση του καθήκοντος μας.Τον Σεπτέμβριο, λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσουμε τη συμφωνία αλλά και να προχωρήσουμε σε μία σειρά τομών» είπε και τόνισε:

«Καταφέραμε να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, έχοντας φέρει εις πέρας τις κυριότερες δεσμεύσεις.H εμπιστοσύνη των πολιτών δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα των διαπιστευτηρίων της σκληρής διαπραγμάτευσης» δήλωσε και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, κινήθηκε στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε και τις «δύσκολες δεσμεύσεις» που έφερε εις πέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρνοντας να μειώσει τα «εξωφρενικά πλεονάσματα που είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς. Aπό την μείωση των πλεονασμάτων εξοικονομούμε 20 δισ. ευρώ, καθώς δεν είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτύχουμε παράλογους δημοσιονομικούς στόχους».

• Προστατεύσαμε το 95% των στεγαστικών δανείων για την α’ κατοικία

Μεταρρυθμίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προχωρήσουμε στην 13η μείωση των συντάξεων

• Πετύχαμε μία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος. Έχουμε έναν οδικό χάρτη για παρεμβάσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο

Ανοίξαμε τη συζήτηση για ρεαλιστικούς όρους πλεονασμάτων, ύψους 1,5% - 2%, μετά το 2018

• Έχουμε κάνει αρκετά για την προστασία των αδύναμων, θεσπίσαμε ��ο δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία για τους ανασφάλιστους πολίτες, συνεχίζουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθιερώσαμε τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ:

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία λέγοντας:

«Πρέπει να δώσουμε δουλειές στους ανθρώπους, να επανεκκινήσουμε την οικονομία.Οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα πρέπει να στηριχθούν σε συνθήκες γαλέρας. Στόχος είναι να μειώσουμε στο μισό την ανεργία, εντός της επόμενης πενταετίας. Θέλουμε μία ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται στη μείωση των μισθών, στις άθλιες συνθήκες εργασίας».

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την «μαύρη εργασία» ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην εργάζονται σε συνθήκες ζούγκλας. Δεν πρέπει να έχουμε καμία ανοχή στις παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας».

Όσο για την επόμενη μέρα μετά την αξιολόγηση, εκτίμησε πως «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κλείνει έναν κύκλο και σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής. Έχουμε όραμα και σχέδια για τον τόπο και προχωρούμε στον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης.Πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή της κρίσης, για τις ανάγκες της ανάπτυξης. Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης, διαμορφώνουμε ένα νέ�� στρατηγικό σχέδιο για την Αριστερά του 21ου αιώνα.Για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη, χρειάζεται ένα αντιπαράδειγμα» τόνισε, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει την ευκαιρία δώσει αυτό το αντιπαράδειγμα.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ:

Αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αποκτήσει δίκαιο εκλογικό σύστημα, ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου.Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της και θα καταθέσει στη Βουλή τη σχετική πρόταση νόμου, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται δικαίωμα ψήφου για όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

«Θα πράξουμε αυτό που πρέπει. Το ίδιο θα πράξουμε και με τη συνταγματική αναθεώρηση» σημείωσε και έκανε λόγο για ώριμες προοδευτικές τομές.Έχουμε επεξεργαστεί σειρά παρεμβάσεων για τη θωράκιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στις παθογένειες ετών».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top