Ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Ραντεβού στα… πεζοδρόμια δίνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Τις ομαδικές απολύσεις, την ευελιξία στην αγορά εργασίας και τον συνδικαλιστικό νόμο εξέτασε και σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά, ενώ ο πρωθυπουργός από το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορούν να παραβιάζονται βασικές ευρωπαϊκές αρχές και κοινωνικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, τα θέματα που συζητά η Επιτροπή είναι:
-Ομαδικές απολύσεις, που ανοίγουν διάπλατα μετά την εισήγηση του Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι στην χώρα μας υπάρχουν διοικητικοί περιορισμοί.
-Συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορισμός κατώτατου μισθού.
-Συνδικαλιστικός νόμος/ χρηματοδότηση συνδικάτων και τρόπος λήψης απόφασης για απεργία.
-Περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Η Επιτροπή έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας και την τρόικα. Από τα 8 μέλη, μόνο ένας είναι Έλληνας, ενώ ο πρόεδρος είναι Ολλανδός. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ και είναι η πρώτη φορά που συναντήθηκαν στην Ελλάδα.
«Οι ομαδικές απολύσεις είναι κάτι που συζητάμε. Ο�� προτάσεις θα αρχίσουν από την επόμενη συνεδρίαση και θα δούμε που θα πάει όλη η κατάσταση» δήλωσε ο Ιωάννης Κουκιάδης, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων πάντως αρνήθηκε να συμμετάσχει. Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε για τον λόγο της απουσίας της: Η κυβέρνηση προσπάθησε σήμερα να νομιμοποιήσει μέσω μίας αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς με τεχνάσματα μηχανορραφίες και μεθοδεύσεις την αντεργατική κ��τάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ραντεβού θα ανανεωθεί όχι στα γουναράδικα, στα πεζοδρόμια» .
Ραντεβού σήμερα με την επιτροπή είχαν οι εργοδοτικοί φορείς. Όπως δήλωσε ο Αντώνης Μέγγουλης, διευθυντής της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας: «Συζητήσαμε για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων όλοι οι φορείς ζητήσαμε ομόφωνα να μπορούμε πάλι να αποφασίζουμε τους κατώτατους μισθούς».
Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα των 3ετιών, αφού νόμος του 2013 προβλέπει ότι από το 2017 πρέπει να υπάρξει ενιαίος μισθός, ο οποίος θα καθορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας με βάση την πορεία της οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top