Φίλης: «Στοίχημά μας να ξεκινήσουν τα σχολεία με όλα τα βιβλία και το προσωπικό»

Θέλει αλλαγή του ωραρίου και περιεχομένου μαθημάτων

Φίλης: «Στοίχημά μας να ξεκινήσουν τα σχολεία με όλα τα βιβλία και το προσωπικό»

​Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με όλους τους δασκάλους και τους καθηγητές στις θέσεις τους, χωρίς κενά και με όλα τα βιβλία έτοιμα για να δοθούν στους μαθητές. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm.

«Τα βιβλία σε πολλά σχολεία έχουν ήδη φτάσει. Δηλαδή το στοίχημα αυτό φαίνεται να κερδίζεται και θα κερδηθεί μέχρι τις 12 του Σεπτέμβρη, που θα ανοίξουν τα σχολεία», είπε ο Ν. Φίλης, ενώ για τα σχέδια του υπουργείου για τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση σημείωσε:

«Πάμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που να καθιστά το σχολείο ελκτικό κι όχι έναν διάδρομο για τα παιδιά που περνούν και φεύγουν και δεν δίνουν καμία σημασία. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο των μαθημάτων πρέπει ν' αλλάξει και πρέπει το ωράριο να είναι πιο λογικό. Διότι τα επτάωρα κάθε μέρα απλώς και μόνο για να βάζουμε μαθήματα χωρίς να είναι ουσιαστική η διδασκαλία τους είναι ένα πρόγραμμα που διώχνει τα παιδιά, δεν τα κερδίζει».

Αναφερόμενος στην παραπαιδεία, παραδέχθηκε ότι το φαινόμενο αυτό είναι ευθύνη ενός συστήματος που έχει υποβαθμίσει το λύκειο και τόνισε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις πραγματικές καταστάσεις ούτως ώστε να μην είναι αναγκαίο το παιδί να πηγαίνει σε φροντιστήρια, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα-αύριο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ».

Ο κ. Φίλης επανέλαβε ακόμα πως πρέπει το λύκειο και το γυμνάσιο να σταματήσουν να λειτουργούν ως εξεταστικό κέντρο, ενώ προανήγγειλε την έναρξη ενός προγράμματος αναβάθμισης των ΕΠΑΛ, καθώς όπως είπε είναι αναγκαία η τεχνική εκπαίδευση για να βγούμε από την κρίση.

Τέλος ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μιας θητείας ή μιας κυβέρνησης, αλλά μια εθνική προσπάθεια.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώκουμε συναινέσεις και συγκλίσεις [...]. Με σαφήνεια είπαμε ότι εμείς δεν ήρθαμε να δημιουργήσουμε από το μηδέν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Υπάρχουν θετικές κατακτήσεις, τις οποίες μπορεί να αξιο��οιήσει, να βελτιώσει κανείς γι’ αυτό και επιδιώξαμε διάλογο με όλα τα κόμματα», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top