Σε διάλογο για τα εργασιακά καλεί τους κοινωνικούς φορείς o Τσίπρας

"Ένα Brexit θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρώπη" είπε στην συνέλευση του ΣΕΒ

Σε διάλογο για τα εργασιακά καλεί τους κοινωνικούς φορείς o Τσίπρας

​Την ανάγκη να ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

«Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας, οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ανισότητες και «δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά – Νότο».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της Ε.Ε. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα Γιούνκερ «αποτελεί θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων». «Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του (προγράμματος) στο έπακρον, ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις», διαβεβαίωσε.

Μιλώντας για την αγοράς εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς σε διάλογο για τα εργασιακά, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που ήδη ξεκίνησαν. «Η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια βελτίωσης που δείχνουν τα στοιχεία. Η αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη και... βρίσκεται μακριά από τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα. Οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Από αυτό το βήμα, καλώ τους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο διάλογο για την βελτίωση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.Για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των παραγωγικών φορέων. Αν το καταφέρουμε, οι εταίροι μας δε θα μπορούν παρά να σεβαστούν το πεδίο σύγκλισής και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσίπρας κάλεσε τους εγχώριους οικονομικούς παράγοντες να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, κάνοντας περισσότερες επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως πλέον δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας οι απαραίτητες συνθήκες για αύξηση των επενδύσεων, αναφέροντας: «Η πρωταρχική συμφωνία για το χρέος δημιουργεί θετικές προσδοκίες στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την προοπτική της χώρας. Από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας».

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα του βρετανικού δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

BINTEO STAR, ΕΡΤ1

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top