Και δημοψηφίσματα για την αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς ζητούν οι ΑΝΕΛ!

Αλλά ζητούν και την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων

Τις προτάσεις τους για τη συνταγματική αναθεώρηση δημοσιοποίησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σήμερα, την ίδια ημέρα με τη συνάντηση του προέδρου τους και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ίδιο ζήτημα αλλά και για τον εκλογικό νόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο κ. Καμμένος ο στόχος είναι η ��ποβολή κοινής πρότασης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Το πελατειακό αυτό σύστημα εξουσίας που είναι από τη φύση του αναξιοκρατικό, έχει ήδη καταρρεύσει και πρέπει να αναδομηθεί εκ βάθρων, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο πραγματικός εκδημοκρατισμός της χώρας μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει ένα Νέο Σύνταγμα, το οποίο θα αποτελέσει την αρχή της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας και θα γίνει ο καταλύτης για έναν ελπιδοφόρο κοινωνικό μετασχηματισμό. Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται απευθείας από τον λαό» αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Όπως προσθέτουν όμως «στην περίπτωση που η Βουλή είναι Αναθεωρητική, προτείνονται συγκεκριμ��νες τροποποιήσεις, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος».

Μεταξύ άλλων προτείνεται:

-Καθιέρωση ανωτάτου ορίου για τη συνολική θητεία όλων των αιρετών αξιωμάτων και ιδίως: Ο Πρόεδρος να έχει αυξημένες ρυθμιστικές εξουσίες, όπως αυτές ίσχυαν πριν την Αναθεώρηση του 1986.
-Εκλογή βουλευτών μόνο για δύο τετραετίες, με την υπέρβαση του ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας να συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα για την υποβολή νέας υποψηφιότητας.
-Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Υφυπουργών για ποινικά αδικήματα που έχουν τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια, χωρίς καμία ανάμιξη της Βουλής
-Θέσπιση νόμου για τη δέσμευση εξ αρχής των καταθέσεων και όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή τους όσων Υπουργών ή Υφυπουργών διωχθούν ποινικά και εφόσον καταδικαστούν να δημεύονται, κατά το μέρος που δεν δικαιολογείται η απόκτηση τους.
Η πρόταση για τα δημοψηφίσματα και την αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ζητείται επίσης η τροποποίηση των άρθρων 35, παρ. 3 και 44, παρ. 2 του Συντάγματος, για τις προϋποθέσεις προκήρυξης δημοψηφίσματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να αποφασίζουν οι πολίτες και την αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς (ενδεχόμενο που δημιουργεί συνειρμούς για τη δυνατότητα δημοψηφίσματος αντίστοιχου με αυτό για το Brexit στη Μ. Βρετανία και στην Ελλάδα), σχετικά με τις διεθνείς συνεργασίες σε θέματα στρατιωτικής ή οικονομικής φύσεως κ.α.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην πρόταση των ΑΝΕΛ:

«Ειδικότερα τα θέματα για τα οποία απαιτείται η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι ενδεικτικά όσα αφορούν: α) στη μορφή του πολιτεύματος, β) στη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς ή αποχώρηση απ’ αυτούς, γ) στις διεθνείς συμβάσεις με βάση τις οποίες η χώρα δεσμεύεται νομικά, οικονομικά, εθνικά, πολιτιστικά, εκχωρώντας μέρος της εθνικής της κυριαρχίας ή του εθνικού της πλούτου και της ασυλίας επί των περιουσιακών της στοιχείων και δικαιωμάτων, δ) στις διεθνείς συνεργασί��ς με χώρες για στρατιωτικής και οικονομικής φύσεως ζητήματα που θα καθορίζουν το μέλλον της χώρας μας, και ε) για κάθε άλλο ουσιαστικό ζήτημα της γενικής κυβέρνησης».

Προτείνεται ακόμη στην πρόταση των ΑΝΕΛ:

-Η διασφάλιση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, ώστε οι προαγωγές στις θέσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης αποφασίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και να καθιερωθεί ότι οι προαγωγές αυτές θα γίνονται από τις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών τους.
- Η τροποποίηση του άρθρου 89, παρ. 1 του Συντάγματος, ώστε να απαγορευθεί στους δικαστικούς λειτουργούς η παροχή αμειβόμενης υπηρεσίας στο δημόσιο τομέα, για τρία τουλάχιστον έτη μετά την αποχ��ρησή τους από την Υπηρεσία
- Η εκ βάθρων αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος το οποίο καθορίζει τον τρόπο δέσμευσης της Ελληνικής έννομης τάξης από τις διεθνείς συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες.
- Ο περιορισμός της ισχύος των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σε 15 ημέρες (αν δεν δεν υποβληθούν στη Βουλή)
-Η καθιέρωση σταθερού εκλογικού και φορολογικού συστήματος.
- Η θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς των ΜΜΕ.
- Η ανάθεση του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας
- Η αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
-Η θεσμοθέτηση 4 Μόνιμων Υφυπουργών: Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας, Προϋπολογισμού και Ναυτιλίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top