Το σωσίβιο που προσέφερε στον Μπαν Κι Μουν ο Τσίπρας!

Ευγνώμων δήλωσε για την προσπάθεια της Ελλάδας στο προσφυγικό ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ένα… σωσίβιο προσέφερε ως δώρο με συμβολική σημασία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μετά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου! Μάλιστα, ο ΓΓ του ΟΗΕ το φόρεσε αμέσως, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για το δώρο του, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κολύμπι και θα είναι πιο χρήσιμο στους πρόσφυγες.
«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας των προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών και με αναθεώρηση της Συνθήκης του Δου��λίνου», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μπαν Κι Μουν.

gg sossivio 1.jpg

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του στις συνομιλίες στο Κυπριακό για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.

Στο ίδιο ζήτημα, όπως και στο προσφυγικό, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας και κατά την υποδοχή του ΓΓ του ΟΗΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπαν Κι Μουν: Είμαι ευγνώμων για την προσπάθεια της Ελλάδας

«Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», υπογράμμισε ο Μπαν Κι Μουν, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι για δεύτερη φορά σε αυτήν την χώρα. Είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια της Ελλάδας, για την προσπάθεια του ελληνικού λαού για την γενναιοδωρία του και για το ότι κατόρθωσε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους στους οποίους έδωσε την υποστήριξή του» , ανέφερε ακόμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
tsipras ban ki moun stataments.jpg
«Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πιο στενά πώς μπορούμε να εργασθούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο» είπε ο γγ του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που αφορά μισό εκατομμύριο ανθρώπων το περασμένο έτος, ένα σημαντικό αριθμό φέτος λαμβάνοντας υπόψη και την συγκυρία στην Ελλάδα. «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την δική σας ηγετική στάση, για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την πολιτική προς την βιώσιμη ανάπτυξη.Ελπίζω μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η χώρα σας να μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε, επίσης, ο κ. Μπαν Κι Μουν και προσέθεσε:
«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. Ως ιδρυτικό κράτος έχετε συμβάλλει σε πολλά στοιχεία τόσο στη διεθνή ειρήνη όσο και στην ανάπτυξη εν γένει. Εκτιμούμε την συνεισφορά σας προς την περιφερειακή ασφάλεια και επίσης πιστεύουμε ότι η βοήθειά σας σε διάφορες task forces ήταν εξαιρετικά σπουδαία. Βασιζόμαστε στη δική σας βοήθεια».
Συνεχίζοντας, ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε πως επί του παρόντος «έχουμε προκλήσεις στη Συρία, βλέπουμε τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα αυτή, οφείλουμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να παρεμποδίσουμε την συνέχιση τέτοιων καταστάσεων και πώς θα φέρουμε μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας. Επιπλέον θα πρέπει να δούμε το ειρηνευτικό στην Μ. Ανατολή. Όλες αυτές οι συνεχιζόμενες διαμάχες παρέχουν ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων, εμείς ζούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να πω ότι επαγρυπνούμε και εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης σφαιρικά, και επιπλέον νομίζω ότι πρέπει να εργασθούμε μαζί παράλληλα».
«Βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας, ο ηγετικός σας ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο περιφερειακά και διεθνώς, όσο κ��ι για τη δική σας χώρα, γι' αυτό λοιπόν θα ήθελα να συνεχίσουμε την εργασίας μας», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top