Ξεκίνησε η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ελλάδα

«Αντί να χτίζουμε τείχη, να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων» δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν- Πρώτη ανάρτηση:17/06/2016 21:52

«Αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν , ξεκινώντας την επίσκεψή του στην Ελλάδα από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, το οποίο παρέχει ιατρικές, νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ συνομίλησε με εργαζόμενους, εθελοντές, πρόσφυγες και μετανάστες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και το ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη- Solidarity Now», το οποίο συντονίζει και υποστηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης.
Ο κ. Μουν ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να διευρύνουν τις νόμιμες οδούς πρόσβασης και να παράσχουν εκπαίδευση, εργασιακές ευκαιρίες και υποτροφίες στους πρόσφυγες.
«Μπορώ να κατανοήσω τις προκλήσεις που δημιουργούνται επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν κάθε μέρα» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος χαρακτήρισε «παγκόσμιο» το πρόβλημα της μετανάστευσης. «Οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης» συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε ακόμα στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η προσφυγική κρίση και ζήτησε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να δείξουν συμπόνια στους πρόσφυγες γιατί «είναι όλοι ανθρώπινα όντα και θα πρέπει να τους φροντίσουμε».
Ο Μπαν Κιν Μουν συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ ακολούθησε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, με την συμμετοχή (για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι) του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη μετά των συζύγων τους.
Στο δείπνο ήταν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος με τη σύζυγό του και ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, επίσης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αύριο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Λέσβο όπου επισκεφθεί κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Τι συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν

Την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία από τον ΟΗΕ για εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν , κατά την συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη αναδρομικά τον κ. Μπαν Κι Μουν για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Προσφυγικό λέγοντας «το αντιμετωπίσατε και αυτό με έναν Ανθρωπισμό και μια Αλληλεγγύη που ταιριάζει στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, ��αι αυτό ας είναι το κοινό μας μήνυμα σήμερα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που είναι την Δευτέρα, στις 20 Ιουνίου».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική και υπογράμμισε παράλληλα την σημασία της εφαρμογής της.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη ο καθένας να πράξει αυτό που του αναλογεί, σημειώνοντας ότι το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα το έχει κάνει με το παραπάνω, και τονίζοντας ότι πρέπει και η Τουρκία να ασκήσει τα δικά της καθήκοντα και να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, όπως, επίσης, και ορισμένοι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι δείχνουν φοβ��κά σύνδρομα, τα οποία πρέπει-όπως σημείωσε- να τα εγκαταλείψουν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υπολογίζει πάρα πολύ στη βοήθεια, που μπορεί να δώσει, στο πλαίσιο του ρόλου της, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και πρόσθεσε ότι βασικά είναι αδιανόητο μετά από την επίλυση του Κυπριακού να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε το πόσο προσηλωμένος είναι ο κ. Μπαν Κι Μουν στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ότι όταν βλέπουμε φαινόμεν�� παραβίασης του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όλα τα αρμόδια forα θα πρέπει να αντιδρούν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός μπροστά στα φαινόμενα αυτά.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του προβλήματος και έχει επιδείξει «μια παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Μάλιστα, ο ΓΓ ανέφερε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα, και τόνισε ότι παρόλα αυτά «έ��ετε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του τεράστιου αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τεράστια πρόκληση για την χώρα σας και έχετε επιδείξει μιας παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας, ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε και στην αυριανή του επίσκεψη στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να δει από κοντά την κατάσταση και έκανε ειδική αναφορά στους σκληρά εργαζόμενους εθελοντές, που συνάντησε κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα σήμερα, σε κέντρο αλληλεγγύης, στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την συνδρομή των Ελλήνων που πολέμησαν στην Κορέα το 1950, καθώς και στην συνδρομή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Μάλιστα, σημείωσ�� ότι «κάθε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην Ελλάδα για την συνεισφορά της στην Ειρήνη, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top