Παυλόπουλος: Να στηριχθεί από όλους η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΛΚ

Την ανάγκη να στηριχτεί από όλους μαζί η εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρ��εδρος της Ομάδας Εργασίας Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς.
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται σήμερα το προσφυγικό ζήτημα και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με ιδιαίτερη ευαισθησία και με βάση τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, όπως ταιριάζει στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι πρέπει και οι εταίροι μας στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, καθώς και η Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις.
«Ορισμένοι εταίροι μας δείχνουν φοβικά σύνδρομα που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης», τόνισε ο Πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στο ζή��ημα της παράνομης μετανάστευσης σημείωσε ότι διογκώνεται, κυρίως από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε συνολικά.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε και την άμεση ανάγκη για μετεξέλιξη του FRONTEX σε πραγματική ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, σημειώνοντας, ότι η μετεξέλιξη αυτή επιβάλλεται και από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που είναι η βάση της Μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη.
Παρατήρησε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος από την πλευρά των κρατών-μελών ότι υφίσταται ζήτημα κυριαρχίας, διότι είναι γνωστό ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά. «Άρα, κάθε κράτος-μέλος καθορίζει τα σύνορά του κυριάρχως, τα φυλάσσει κυριάρχως, και αυτά είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα, ο FRONTEX θα λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της άσκησης της κυριαρχίας του κάθε κράτους-μέλους. Όμως, η παρουσία του ως πραγματικής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, θα λύσει πολλά προβλήματα, ώστε ο καθένας να έχει τεθεί προ των ευθυνών του σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων μας».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς, τόνισε ότι η χώρα μας έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και είναι πολύ περισσότερο έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, απ΄ ό,τι πέρυσι, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top