Απλή αναλογική και ψήφο από τα 17 θα προτείνει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Απλή αναλογική και ψήφο από τα 17 θα προτείνει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

​Με πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική θα πάει ο Α. Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσίπρας στην τοποθέτησή του τόνισε πως είναι ώριμες οι συνθήκες για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διέλυσαν τα πάντα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί κανείς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην Πολιτική Γραμματεία κατέληξαν στο να προτείνει η κυβέρνηση την απλή και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους εδρών που αποτελούσε αίτημα χρόνων ��ης Αριστεράς, απόφαση η οποία επηρεάστηκε και από τη χθεσινή ηχηρή παρέμβαση των «53».

Θα προτείνουν ακόμα το σπάσιμο των περιφερειών και πιθανόν τη μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή του 3% για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, αλλά και το δικαίωμα ψήφου από τα 17.

Η τελική πρόταση, αναμένεται να γραφτεί αναλυτικά μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα όμως προηγηθούν επαφές του Α. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ενημερωθούν. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η πρόταση θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα συνεδριάσει στις 25 – 26 Ιουνίου.

Πάντως, θεωρείται δεδομένη η άρνηση της ΝΔ στην απλή αναλογική και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top