ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ! Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης από τον ESM

Ανακοινώθηκαν τα ευχάριστα μέσω Twitter

​Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα επί της αρχής τη δεύτερη δόση των 10,3 δις ευρώ οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την πρώτη τμηματική εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα. Η χώρα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους και να βοηθήσει εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ακολουθούν την ολοκλήρωση όλων των προηγούμενων ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης.

esm.jpg

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Klaus Regling, δήλωσε σχετικά: "Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση 7,5 δισ € για την Ελλάδα αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει περάσει μεταρρυθμίσεις στα συστήματα συνταξιοδότησης και της φορολογίας εισοδήματος, πραγματοποιεί ιδιωτικοποιήσεις και προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια, θα επιτρέπει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα εισάγει έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι".

"Χάρη σε αυτά τα μέτρα και άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται κατά τους τελευταίους μήνες", είπε ο επικεφαλής του ESM, "η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι κατ' αρχήν διατεθειμένα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με τη λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συμ��εριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα συνεχούς εκπλήρωσης από την Ελλάδα της προκαθορισμένων όρων".

"Τα 2,8 δισ € του δεύτερου τμήματος της δεύτερης δόσης που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς από ορόσημα και μετά την ικανοποιητική εκκαθάριση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό υπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια του ESM για την Ελλάδα θα φτάσει στα 28,9 δισεκατομμύρια €, από το συνολικό όγκο του προγράμματος των 86 δισ €. Ο ΕSM και O EFSF μαζί μέχρι στιγμής έχουν εκταμιεύσει 170, 7 δις € στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τον, μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας".

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top