Εύσημα στον Τσακαλώτο από τον Μοσκοβισί

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης- Τι μεταδίδει ο ανταπoκριτής τoυ Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Εύσημα στον Τσακαλώτο από τον Μοσκοβισί
Τα εύσημα στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου απηύθυνε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την σύναψή του πέρσι τον Αύγουστο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.
«Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά σήμερα ένα χρόνο μετά σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί πρόοδος έχει επιτευχθεί και τελικώς το ΔΣ του ESM αποφάσισε την εκταμίευση 7,5 δις ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια της συνέντευξη τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Τα 7,5 αυτά δισ. ευρώ θα είναι πραγματικό οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θέλουμε, θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ζώνη του ευρώ με την οικονομία της μεταρυθμισμένη», τόνισε ο Επίτροπος. Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη ότι το ΔΣ του ESM αποφάσισε σήμερα την έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, δήλωσε πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται στην σωστή τροχιά και πως αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και ρυθμούς άνω του 3% του χρόνου.
Ο Επίτροπος συνεχάρη την κυβέρνηση, τις αρχές και το�� ελληνικό λαό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην βλέπει τους άμεσους καρπούς των μεταρρυθμίσεων αλλά σύντομα και αυτό θα συμβεί. Ο Επίτροπος ανέφερε ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως «περάσαμε μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο ως Κομισιον και ως θεσμοί αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος», είπε ο Υπουργός.
«Αλλά έχουμε τον οδικό χάρτη, ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες, ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση και πήραμε κάτι και για το χρέος. Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιέρ Μοσκοβισί προσωπικά διότι ενώ τα κράτη μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις όπως για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Ο υπουργός επισήμανε τέλος πως αφενός πρέπει η διαδικασία της δεύτερης πια αξιολόγησης και ης συζήτηση για το χρέος να γίνουν εν παραλλήλω αλλά εξήγησε πως και η κυβέρνηση αυτή ως «αριστερή κυβέρνηση»θα πρέπει να αναζητήσει μια διαδικασία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που επικρατούσε πριν από το 2008 προχωρώντας την προσαρμογή με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα , στους εργαζομένους και το περιβάλλον
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top