Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που ονειρεύεται ο Τσίπρας - ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Μια άλλη χώρα θα είναι η Ελλάδα το 2021!

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη "δίκαιη ανάπτυξη" παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, λίγες ώρες μετά την επικύρωση της απόφασης για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς τη χώρα μας και την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση για το ελληνικό χρέος «κλείνει ένας κύκλος για την χώρα και μπαίνουμε σε ένα σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η Ελλάδα να γίνει σε 5 χρόνια αγνώριστη! «Η Ελλάδα του σήμερα γίνεται συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 θα είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του να εργαστεί σκληρά, ώστε η Ελλάδα να έχει καταφέρει το 2021 να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους (Από το 26% στο 13%).«Είναι ένας στόχος φιλόδοξος, αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστικός και αναγκαίος, κυρίως για τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας που αξίζουν ένα μέλλον δημιουργικό και ελπιδοφόρο», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός με φόντο την Ακρόπολη, είπε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που θα τρέξουν άμεσα και παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας. «Εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί και είναι προς υλοποίηση προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 164.847 ανέργους» τόνισε, επισημαίνοντας πάντως πως τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όπως είπε ο κ.Τσίπρας στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 είχαμε λίγο περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μέσα στην επόμενη 5ετία, θα υλοποιηθούν επίσης δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «6,75 δ��σεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στο επίκεντρο της κυβέρνησης μπαίνει η δίκαιη ανάπτυξη. Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις με συρρικνωμένους μισθούς και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και… ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

«Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Εστιάζουμε σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλ��ευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας. Σχεδιάζουμε κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς. Ικανό να σχεδιάσει και να κατευθύνει πόρους σε δημιουργικές κατευθύνσεις. Εξοικονομούμε πόρους για την στήριξη των τμημάτων πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε «το δικό μας όραμα είναι βιώσιμη και δημοκρατική ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και την επιτροπεία.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τον Αλέξη Τσίπρα εκτός από την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι και «και οι επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας». Μόνο έτσι όπως είπε ο πρωθυπουργός να σταματήσουν να μεταναστεύουν οι Έλληνες στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και για την απώλεια εμπιστοσύνης από την πλευρά των ξένων επενδυτών, εκφράζοντας την πεποίθηση ωστόσο ότι το κλίμα θα αλλάξει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στα αναπτυξιακά εργαλεία της κυβέρνησης του.

Η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος-τομή, τα κονδύλια και τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, τα one-stop business centres για επενδυτές και επιχειρηματίες και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης θα συμβάλουν ,ώστε η Ελλάδα να βγει από την ύφεση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν συμφωνηθεί.

«Οι 5 οδικοί άξονες (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α' εξάμηνο του 2017» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμευόμενος ότι και το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο το 2020!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει και σχεδιασμός για νέα έργα! Ποια είναι αυτά;

-Η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, που θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες
-Το Αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας του νησιού, πέραν του τουριστικού.
-Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης που θα ενώσει τα Χανιά με το Λασίθι με έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
-Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Με την ολοκλήρωση του έργου, το ταξίδι Πάτρα-Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά, από 6 ώρες σήμερα.
-Η Επέκταση του ΤΡΑΜ προς το Κερατσίνι. Πρόκειται για την διαδρομή Λιμάνι Πειραιά - Λιμάνι Κερατσινίου, μήκους 3,8 χλμ. με 6 νέες στάσεις.
-Το τμήμα «Λαμία-Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65.
-Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος.

Αναφερόμενος στην Ενέργεια, ο πρωθυπουργός είπε πως ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα και θα προσφέρει 8000 θέσεις εργασίας.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιαζόμενο αγωγό Φυσικού Αερίου IGB «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Επίσης εκτίμησε ότι οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα.
Το όραμα της κυβέρνησης είναι «να ενώσουμε δυνάμεις για να ζήσουμε σε μια χώρα της δημιουργίας και της δικαιοσύνης. Της ανάπτυξης και της αναδιανομής». Μόνο έτσι μπορούμε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, να πορευτούμε με σταθερό βηματισμό προς το μέλλον.

BINTEO EΡT1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top