Ο Πάγκαλος θυμάται την κρίση των Ιμίων και σοκάρει: Εάν γινόταν το μπραφ, θα κλαίγανε μανούλες

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον ρόλο των Αμερικανών 20 χρόνια μετά

Ο Πάγκαλος θυμάται την κρίση των Ιμίων και σοκάρει: Εάν γινόταν το μπραφ, θα κλαίγανε μανούλες

​Άγνωστες πτυχές της κρίσης των Ιμίων αποκάλυψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, είκοσι χρόνια μετά, φέρνοντας στο φως μια άκρως απόρρητη «λεπτομέρεια» για τον ρόλο των ΗΠΑ που δεν περιορίστηκε απλώς στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Πάγκαλος στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, αρκετά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, ο τότε Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του εκμυστηρεύτηκε μια μυστική επιχείρηση που είχε μπει σε ισχύ εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα.

Ακολουθεί ο διάλογος που είχαν:

Χόλμπρουκ: Δεν ήταν δύο αμερικανικά πλοία εκεί πέρα;

Πάγκαλος: Ναι, αυτά παρακολουθούσαν τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Χόλμπρουκ: Ναι, αλλά πέραν αυτού, είχαν ηλεκτρονικά μηχανήματα με τα οποία είχαν διαλύσει τον ηλεκτρονικό ορίζοντα.Δηλαδή, μόλις αποφασίζατε να ρίξετε εσείς ή Τούρκοι ή και οι δύο τους πυραύλους σας θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα.

Με άλλα λόγια, όπως είπε ο κ.Πάγκαλος, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν τον Ιανουάριο του 1996 στην περιοχή των Ιμίων ήταν έτοιμα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα οπλικά συστήματα των δύο πλευρών για να αποφευχθεί ο πόλεμος. «Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν ήταν άνθρωπος που έλεγε ψέματα, ήταν ειλικρινής», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι όντως υπήρχαν τουλάχιστον δύο αμερικανικά πλοία στην περιοχή που πηγαινοερχόντουσαν και «μάλιστα μας είχαν ενοχλήσει».

Ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ακόμη ότι εκλήθη να κάνει διπλωματία με ανύπαρκτο στόλο. «Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας. Εάν γινόταν το μπραφ, θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας», τόνισε.

«Αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από ένα λάθος ενός τουρκικού πλοίου… Το διόγκωσε συστηματικά η τουρκική πλευρά, ήταν ατύχημα», είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «οι Αμερικάνοι με πίεζαν να κάτσω στο τραπέζι και να τα βρω με τους Τούρκους».

«Η Τουρκία είναι ασταθής χώρα και μια ασταθής χώρα είναι επικίνδυνη. Φοβάμαι μήπως μια εσωτερική κρίση της εξωτερικευτεί προς την πλευρά μας και γι’αυτό πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να ορθώσουμε το εθνικό μας ανάστημα , αλλά πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας στο διεθνές δίκαιο. Άρα να πάμε στη Χάγη και να έχουμε διεθνείς αποφάσεις για το προσφυγικό απέναντι στην Τουρκία», κατέληξε ο κ.Π��γκαλος, σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις .

Το Χρονικό της Κρίσης.docxΤο Χρονικό της Κρίσης.docx

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top