Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία: Όχι με μας παζάρια για τη βίζα και το θέμα της ένταξης

Αβραμόπουλος: Η Τουρκία έχει αρχίσει και ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρ – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Διαψεύδει η Κομισιόν ότι στο πλαίσιο της καθυστέρησης της συμφωνίας για την απελευθέρωση της βίζα θα ήθελε να προσφέρει εναλλακτικά στην Τουρκία «άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων».
Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της κατάστασης και των αποτελεσμάτων της συμφωνίας του Μαρτίου με την Άγκυρα, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση και παζάρια». «Αν ένα κράτος θέλει να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ τότε πρέπει πρώτα να δεχθεί τις κοινοτικές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο» επεσήμανε ο Επίτροπος.
Ο Επίτροπος σημείωσε δε, σε σχέση με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τη βίζα ότι «δεν υπάρχει χώρος για διμερείς συμφωνίες κεφάλαια και άλλα», επεξηγώντας ότι η συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία που απαιτείται θα είναι πολυμερής (μια δηλαδή μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας) και όχι πολυμερής.
«Από τις επαφές που είχα στην Τουρκία βλέπω ότι υπάρχει ισχυρή θέληση να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα. Έχουν αρχίσει και ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά στάνταρ. Υπάρχει αμοιβαία καλή διάθεση» σημείωσε.
Ξεκαθάρισε βεβαίως ότι «για να πάρει η Τουρκιά την απελευθέρωση της βίζα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια. Ο τελικός χρόνος που αυτό θα γίνει θα καθοριστεί από τις δύο πλευρές, αλλά και το συμβούλιο».
«Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε προς αυτό, πρέπει να ξέρετε ότι από την 1η ως την 30 Ιουνίου διεξάγεται αποστολή της ΕΕ στην Άγκυρα, από όπου προκύπτει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Έχω ξαναπεί ότι η κρίση αυτή των προσφύγων μας έχει φέρει πιο κοντά και τελικά θα λειτουργήσει καταλυτικά και για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ο Επίτροπος νωρίτερα περιέγραψε στον Τύπο στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Μαρτίου, στη βάση της οποίας υπήρξαν μόν�� 47 διελεύσεις μεταναστών από το Αιγαίο, συνέβησαν 462 επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία και 511 μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην ΕΕ, οι 330 στο διάστημα ανάμεσα σε αυτή και την προηγούμενη αναφορά πεπραγμένων.
Τέλος, ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η παραίτηση του μόνιμου αντιπροσωπου της ΕΕ στην Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.
Δύο δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους για Τουρκία
Δύο δισ. ευρώ για την Τουρκία ως το τέλος του έτους (ήδη έχουν εκταμιευθεί 150 εκ.) και άνοιγμα του κεφαλαίου 33 πριν το τέλος Ιουνίου προβλέπει η Κομισιόν στην σημερινή έκθεση αποτίμησης της συμφωνίας του Μαρτίου.
Επιπλέον προβλέπει και σχεδιασμό για αναβάθμιση της τελωνιακής ένωσης.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία η Κομισιόν κατέθεσε το σχέδιο κοινής θέσης σχετικά με το κεφάλαιο 33 (οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις) στο πλαίσιο του Συμβουλίου, στις 29 Απριλίου, ώστε το Συμβούλιο να αποφασίσει για το άνοιγμα του παρόντος κεφαλαίου έως τα τέλη Ιουνίου.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό για να σημειώσουν πρόοδο σε πέντε κεφάλαια, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Oι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στον τομέα της ενέργειας.
Η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τα έγγραφα σχετικά με το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την κοινή θέση σχετικά με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στις 2 Μαΐου 2016.
Και η ενημερωμένη έκθεση ελέγχου της ΕΥΕΔ σχετικά με την αμυντική πολιτική του εξωτερικού και την ασφάλεια εκδόθηκε στις 20 Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προτάσεις της Κομισιόν σε σχέση με τα κεφάλαια δεν προκαταλαμβάνουν τη θέση των κρατών-μελών, όπως ακριβώς αναφέρει και το κείμενο της Συμφωνίας με τ��ν Τουρκία στις 18 Μαρτίου.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top