Κάτι ΞΕΡΕΙ ο Σταθάκης: «Από το Σεπτέμβριο τα δύσκολα»

Ανοίγει το καυτό ζήτημα των εργασιακών

​Μπορεί να έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, αλλά μη χαίρεστε… γιατί όπως είπε και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης χθες στη Βουλή, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει και θα γίνουν ακόμα χειρότερα από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινά ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων.

«Η πρώτη αξιολόγηση έχει ένα τμήμα. Το δεύτερο θα είναι η επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, που έχει δύσκολα θέματα, τα εργασιακά, δεν χωράει συζήτηση», είπε ο κ. Σταθάκης και μας έκανε την καρδιά περιβόλι.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο υπουργός τόνισε πως πρέπει να είναι δίκαιη και ικανή να βγάλει τη χώρα μας από την κρίση, μοιράζοντας δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά», είπε.

Όπως είπε, δύο είναι οι βασικές επιλογές για την ανάπτυξη, η πολύ χαμηλά αμειβόμενη και ευέλικτη εργασία και η χαμηλή φορολογία που οδηγεί στην αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Η επιλογή της για την ανάπτυξη, δε θα στηριχθεί σε αυτά τα δεδομένα, αλλά στο εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό - και με αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο, θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας», είπε.

Χαρακτήρισε ακόμα «χαοτική» την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση από τους δύο παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία.

«Οι παλαιότεροι νόμοι άφησαν 6.000 επενδυτικά προγράμματα και 6,5 δισ. ευρώ χρωστούμενα. Ξεπαγώσαμε το Μάιο τα χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από την Κομισιόν. Ορίσαμε διορία για τις παλιές επενδύσεις και δεσμεύσαμε πραγματικούς και όχι φανταστικούς πόρους για την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ εντός πενταετίας ή επταετίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο εξής, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης και θα ολοκληρώνονται σε διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες.