Αποστόλου για το φιάσκο: Οι ξένοι δεν θα τη λένε σκέτο «φέτα» αλλά… «φέτα στιλ»!

«Δεν την πατήσαμε, θα το λύσουμε το θέμα σε… 5 χρόνια» τονίζει

Στο θέμα που έχει προκύψει γύρω από την κατοχύρωση της φέτας αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος καθησύχασε πως σε 5 χρόνια θα έχουμε αναιρέσει τη ζημιά!

«Η ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γ��ωργίας λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις ανησυχίες και την αιτιολογία της Ελλάδας και δεσμεύεται, μέσα στα πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου, να πάμε από το "φέτα" στο "φέτα Νότιας Αφρικής" ή "φέτα στυλ", η οποία μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα καταλήξει στην απόλυτη προστασία της φέτας, όπως έχει συμβεί με όλα τα ΠΟΠ» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον Αθήνα 9,84.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν την έχουμε πατήσει» και «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γλιτώσουμε κάτι».

vagelis_apostolu1_1.jpg
Όπως εξήγησε, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την κατάσταση που διαμορφώνεται στι�� εσωτερικές αγορές των συγκεκριμένων χωρών: «Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ, υπάρχουν 48 επωνυμίες "φέτα", εκ των οποίων οι 47 έχουν ως πρώτη ύλη αγελαδινό γάλα και μόλις μία έχει αιγοπρόβειο. Έχει κυριαρχήσει αυτή η κατάσταση πριν από τη συμφωνία. Έρχεται τώρα η συμφωνία και αντί να προστατέψει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, δίνει τη δυνατότητα στην συγκεκριμένη χώρα, μέσα σε πέντε χρόνια, να αλλάξει τις ονομασίες που χρησιμοποιεί σήμερα σε "φέτα Νότιας Αφρικής", εφόσον έχει ως πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα και "φέτα τύπου" ή "φέτα στυλ", εφόσον προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, διότι δεν κατοχυρώνεται ουσιαστικά η φέτα ως ΠΟΠ γεωγραφική ένδειξη, όπως είναι υποχρέωση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ».

Ο κ. Αποστόλου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για την εξέλιξη λέγοντας πως η συμφωνία αυτή «μονογραφήθηκε τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2014 και εμείς όταν αναλάβαμε προσπαθήσαμε να μπλοκάρουμε αυτή την συμφωνία».

Δείτε ακόμη:

Χάσαμε την φέτα πατριώτη! «Κόφτης» και στην ελληνικότητα του τυριού

Κάνουν… φέτες Τσίπρα και Αποστόλου για τη φέτα οι κτηνοτρόφοι: Πουλήσατε την ψυχή μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top