Τσακαλώτος: Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν με λάθος σειρά και αβέβαια αποτελέσματα

Τι μεταδίδει για το Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου

Μια νέα ρητορική για την προώθηση μιας καινούργιας και αναβαπτισμένης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην ΕΕ, εγκαινίασε σήμερα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία, Πιέρ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει από τη βελγική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής του Star Θάνος Αθανασίου.
Ο επίτροπος,�� αφού με παραδείγματα κατέστησε σαφές ότι από τα μονοπώλια, τα εδραιωμένα συμφέροντα και τις παλιές οικονομικές δομές δεν κερδίζει κανένας, εξήγησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν να πειραματίζονται, να αξιολογούν διαρκώς και γενικώς να βγούνε από τα στεγανά της οικονομικής πολιτικής τους.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές “2.0”, όπου η έμφαση δίνεται στην παραγωγικότητα σε αντίθεση με τον παλαιό τύπο μεταρρυθμίσεων που είχε ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση. Μίλησε για προστασία των εργαζομένων ως πρόσωπα και όχι των θέσεων εργασίας, έδωσε έμφαση στην επανακατάρτιση και την εκπαίδευση.
Τσακαλώτος για το «λάθος» στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ε.Τσακαλώτος, ο οποίος ξεκίνησε αμφισβητώντας την κατανομή της υπεραξίας που παράγεται από την παγκοσμιοποίηση και εξήγησε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν με λάθος σειρά και με αβέβαια αποτελέσματα.
Ο ίδιος υποστήριξε πάντως ότι πλέον η χώρα έχει βγει από τον φαύλο κύκλο και αλλάζει σελίδα. Σε σχέση με τη�� Ευρώπη ο Ε.Τσακαλώτος απάντησε και στο ερώτημα λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλάζοντάς το με το σύνθημα “περισσότερη δημοκρατία στη Ευρώπη”. Τέλος ζήτησε αλλαγή των κανόνων για την καταγραφή των δαπανών για επενδύσεις στο έλλειμμα.
Κριτική στην Ελλάδα από την ΥΠΟΙΚ της Λετονίας
Ο υπουργός δέχθηκε ωστόσο τα έμμεσα πυρά της Dana Reizniece-Ozola, υπουργού οικονομικών της Λετονίας, η οποία αντιπαρέβαλε το δικό της πετυχημένο παράδειγμα «απο-σοβιετοποίησης» και ανάπτυξης, ενώ ζήτησε “ηγεσίες που να πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις".
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top