ΠΟΛΕΜΟΣ για την Αγιά Σοφιά! Ατελείωτη ΠΡΟΚΛΗΣΗ με την σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση των δικαιωμάτων τουρκικών μειονοτήτων

​Δίχως όρια είναι η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία μετά από την απίστευτη απόφαση να διαβάζεται το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά την περίοδο του Ραμαζανίου, σήμερα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση και τολμά να βάλει θέμα ��ζαμιού και τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης να διαβάζεται στο Κοράνι στην Αγιά Σοφιά, μετατρέποντας το μνημείο αυτό παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.

«Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγιά Σοφιά, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRTDiyanet TV. Καλούμε να επιδείξει κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Η ελληνική πλευρά προς το παρόν δεν έχει απαντήσει, όμως ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί η αδράνεια που έχει επιδείξει τις τελευταίες μέρες, μη κάνοντας κάποια δημόσια κίνηση πέραν της φραστικής αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

Φυσικά δεν εννοούμε να σηκώσει το λάβαρο του πολέμου και να φωνάξει… γιούργια, αλλά να κάνει διάφ��ρες διπλωματικές κινήσεις που θα έδιναν απάντηση στην αυθαιρεσία και το θράσος της γείτονος.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να προσφύγει στην Ουνέσκο για να εξασφαλίσει μια δημόσια παρέμβαση του Διε��νούς Οργανισμού απέναντι στην παραβίαση του χαρακτήρα του διεθνούς ιστορικού και θρησκευτικού μνημείου και να ζητήσει την παρέμβαση της ΕΕ.

Το μόνο που έκανε ήταν να εκδώσει μια ανακοίνωση μετά την πρώτη τουρκική πρόκληση, η οποία συνεχίζεται, καθώς για τρίτο 24ωρο διαβάζεται το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά.

Να μην αναφερθούμε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκη, ο οποίος δήλωσε και μετά το πήρε πίσω φυσικά, ότι δεν είναι τραγικό και έλλειψη σεβασμού να διαβάζεται το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά, αφού θα γίνει μόνο για ένα μήνα και όχι για πάντα.

Σήμερα πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε ερώτηση στον πρωθ��πουργό καλώντας τον μεταξύ άλλων να απαντήσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, αλλά και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει τον χαρακτήρα του μνημείου ως συμβόλου της Χριστιανοσύνης και μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top