Μητσοτάκης: «Υφεσιακό το μείγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση»

«Αδειανό πουκάμισο ο αναπτυξιακός νόμος»

​Απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» με θέμα «Φυγή προς τα εμπρός.

Όπως είπε, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν είναι αρκετή για να επανέλθει η ανάπτυξη, ενώ υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε τονίσει πως η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα οδηγούσε την κυβέρνηση στο να λάβει πρόσθετα μέτρα, κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα.

«Σήμερα, γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για την πραγματική οικονομία: 21 δισ. ευρώ σε απώλεια ΑΕΠ. Στα τέλη του '14 όλοι προέβλεπαν ότι η οικονομία θα είχε ανάπτυξη. Το '15 ήταν μία υφεσιακή χρονιά και το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και για το '16. Αυτό είναι το τίμημα από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης», είπε.

Χαρακτήρισε μάλιστα βαθιά υφε��ιακό το μείγμα μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως δίνει έμφαση στην αύξηση των φόρων και στον περιορισμό των δαπανών.

«Υπάρχει ο δρόμος της μείωσης των κρατικών δαπανών με αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Έχουμε προτείνει μέτρα για μείωση δαπανών αναλαμβάνοντας και πολιτικό κόστος. Η πολιτική της κυβέρνησης θα πλήξει την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα θα αυξήσουν την φοροδιαφυγή. Αυτό συμβαίνει ήδη», και αναφερόμενος στο μισθολογικό κόστος τόνισε:

«Κανείς δεν μιλά σήμερα για περαιτέρω μείωση του κόστους της μισθοδοσίας. Είναι άκαιρη η συζήτηση για μείωση 13-14ου μισθού. Το μείγμα πολιτικής που δίνει έμφαση στους φόρους είναι πολιτική της κυβέρνησης, όλοι προεξοφλούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, η ενεργοποίηση του κόφτη είναι δεδομένη».

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δε θα γίνουν γιατί όπως είπε η κυβέρνηση κατά βάθος αντιπαλεύεται την επιχειρηματικότητα και αναφερόμενος στην πώληση του Ελληνικού είπε:

«Χθες η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για το Ελληνικό. Έπρεπε αυτή η συμφωνία να υπογραφεί την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των πιστωτών για να εκταμιευθεί η δόση; Αν υιοθετηθεί η γραμμή του "τραβάτε με και ας κλαίω" τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν χτίζονται συνθήκες εμπιστοσύνης».

«Σήμερα υπάρχει σημαντικότατη απώλεια εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης είναι το πιο φθηνό αναπτυξιακό μέτρο. Μόνο μια κυβέρνηση που εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς τις προθέσεις και την αποτελεσματικότητά της μπορεί να πείσει επενδυτές να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια. Θα χρειαστεί να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια. Σπασμωδικές ενέργειες δεν είναι ικανές να ανατρέψουν το κλίμα», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τον αναπτυξιακό νόμο «πουκάμισο αδειανό.

«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους. Οι πόροι για νέες επενδύσεις με το ζόρι φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια. Μια σταγόνα στον ωκεανό. Ας μην συμμετέχουμε σε αυτό το επικοινωνιακό μπαράζ. Ο νόμος είναι εκδικητικός προς τους παλιούς επενδυτές», είπε.

Επανέλαβε τέλος ότι υπάρχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής, ώστε να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση που θα μπορέσει να υλοποιήσει τις νέες μεταρρυθμίσεις και να συσπειρώσει το μεταρρυθμιστικό κύμα.

«Αυτό το νέο κύμα εκφράζει σήμερα η ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει ��ε στοχευμένες μειώσεις φόρων και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει δικαιοσύνη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε τέτοια κυβέρνηση σήμερα, αλλά θα την αποκτήσουμε σύντομα», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top