Κοτζιάς: «Εμπόδιο στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας άλυτα παλιά προβλήματα»

Μίλησε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου των Τιράνων

​Την πρόθεση της Ελλάδας να μη μείνουν άλυτα τα παλιά προβλήματα που θα δημιουργούσαν δυσκολίες στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο των Τιράνων.

Όπως είπε η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «τα προβλήματα αυτά να λυθούν με συνεννόηση, διάλογο, ορθολογισμό και ωριμότητα όσο το δυνατό πιο άμεσα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις τρεις γέφυρες που ενώνουν τις δύο χώρες, τους 700.000 Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα εκ των οποίων 140.000 έχουν πάρει την ελληνική υπηκοότητα, στη γηγενή ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, τα δικαιώματα της οποίας αποτελούν ιστορική επιταγή και ευρωπαϊ��ή προοπτική και στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Αλβανίας, που έχει επικεφαλής της έναν σοφό ουμανιστή, τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Έκανε ακόμα μνεία στον αποφασιστικό ρόλο των ελληνικών επιχειρήσεων, κατά τη δεκαετία του '90, «στην προώθηση μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στην Αλβανία» και την ακόμη πιο αποφασιστική παρουσία της Ελλάδας στην «πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη διαδικασία διάνοιξης του ευρωατλαντικού δρόμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Υπογράμμισε δε ότι «παρά την κρίση της ελληνικής οικονομίας με επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, η Ελλάδα παραμένει με απόσταση η πιο ισχυρή χώρα της περιοχής, και όχι μόνο λόγω του ΑΕΠ της - που παρά την πτώση του κατά 25% είναι πέντε φορές μεγ��λύτερο εκείνου της Βουλγαρίας και δέκα εκείνου της Αλβανίας- αλλά και λόγω της συμμετοχής της σε όλους τους δυτικούς θεσμούς και την εμπειρογνωμοσύνη της».

«Η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής, αλλά και με��λοντικά την ενισχυμένη παρουσία της στους θεσμούς και τις πολιτικές της Ε.Ε.», είπε ο Ν. Κοτζιάς και συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 10 μέρες μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία μια άτυπη σταθερή συνεργασία των κρατών - μελών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε».

Σημείωσε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας έχει την καθολική υποστήριξη της Ελλάδας, επισημαίνοντας όμως, τη σημασία που έχει η υλοποίηση των πέντε ευρωπαϊκών στόχων που της έχουν τεθεί, η οποία θα συμβάλλει στην προώθηση εσωτερικών μεταρρυθμίσεων αλλά θα φέρει και τα δύο κράτη πιο κοντά.

«Η ΕΕ είναι ένα σύστημα δικαίου, εμποτισμένο με την κουλτούρα του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού, της συναίνεσης και των θετικών συμβιβασμών. Αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια με θετικό παράδειγμα την Αλβανία και την Ελλάδα και την κοινή τους πορεία προς τα εμπρός με την υπέρβαση παρανοήσεων και ακραίων αντιλήψεων», είπε και πρόσθεσε:

«Γενικά οφείλουμε να προσπαθήσουμε ώστε η εξωτερική πολιτική να μην γίνεται όμηρος εσωτερικών σκοπιμοτήτων. Αντίθετα να διευκολύνει την αλληλοκατανόηση ανάμεσα στους δύο λαούς και τα κράτη. Απαιτείται η καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων που υπάρχουν σε σχολικά εγχειρίδια ή -πολύ συχνότερα- προβάλλονται από τα ΜΜΕ των χωρών μας. Κάθε συνεργασία, όπως και το ταγκό, απαιτεί δύο καλούς και προσεκτικούς εταίρους- χορευτές. Δύο που να θέλουν να πετύχουν μαζί και όχι ο ένας σε βάρος του άλλου».

Αναφερόμενος τέλος στα δικαιώματα της ελληνικής γηγενούς μειονότητας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι μια Αλβανία καθοδόν προς την ΕΕ θα πράξει έγκαιρα και με ιδίας πρωτοβουλίας αυτά που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί νόμοι ως προς την διάχυση σε όλη την επικράτεια της προστασίας των δικαιωμάτων της, αρχής γενομένης από το δικαίωμα στην περιουσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top