Στην Ευρωβουλή το θέμα της Αγίας Σοφιάς: Θα κοιτάει αμέτοχη η Ευρώπη;

Ερωτήσεις από τους Μανώλη Κεφαλογιάννη και Ελίζα Βόζενμπεργκ

Στην ευρωβουλή τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην Αγία Σοφία έφεραν δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ ρωτώντας την Κομισιόν εάν και πως θα απαντήσει στην προκλητικότητα των Τούρκων.

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 82 χρόνια. Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ακόμη προκλητική και ακατανόητη ενέργεια των τουρκικών αρχών αναφορικά με την Αγία Σοφία. Είναι δείγμα έλλειψης σεβασμού όχι μόνο έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρει ο επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της ΝΔ.

«Η εν λόγω απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιχειρώντας να αλλοιώσει το χαρακτήρα του μνημείου και μετατρέποντάς τον σε χώρο μουσουλμανικής πίστης» τονίζει η κα Βόζενμπεργκ, η οποία θυμίζει ότι το 2010 η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και ενισχύθηκε με σχετικές χρηματοδοτήσεις για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δύο ευρωβουλευτών:
«Η Αγιά Σοφιά που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας Ιουστινιανού Α, είναι το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης και η κορυφαία δημιουργία της ναοδομίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Είναι έκτοτε το διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των απανταχού της γης Ορθοδόξων Χριστιανών.
Έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο κάτι που έγινε σεβαστό από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Αλλά η απόφαση των το��ρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 82 χρόνια.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ακόμη προκλητική και ακατανόητη ενέργεια των τουρκικών αρχών αναφορικά με την Αγιά Σοφιά. Είναι δείγμα έλλειψης σεβασμού όχι μόνο έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι σε γνώση της Ε.Ε. οι ανωτέρω ενέργειες των τουρκικών αρχών για ουσιαστική μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος;
Προτίθεται να περιλάβει την προκλητική αυτή ενέργεια των τουρκικών αρχών στην επόμενη έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας;»
--------------------
«Πρόσφατα οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μεταδίδεται ζωντανά, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, από τον χώρο της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη – διαχρονικό σύμβολο του Χριστιανισμού και μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς- ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο ‘’Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας’’, το οποίο θα περιλαμβάνει προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου. Η εν λόγω απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, επιχειρώντας να αλλοιώσει το χαρακτήρα του μνημείου και μετατρέποντάς τον σε χώρο μουσουλμανικής πίστης.
Δεδομένου ότι από το 1934, με προεδρικό διάταγμα της Τουρκικής Κυβέρνησης, ο ιστορικής σημασίας χώρος της Αγίας Σοφίας αποτελεί μουσείο και πόλο έλξης τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τέτοιου είδους πρακτικές συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας; Προτίθεται να το λάβει υπόψη της στις εκθέσεις προόδου της χώρας καθώς μια τέτοια ενέργεια αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού των Χριστιανών ανά τον κόσμο;
2. Προτίθεται η Επιτροπή να λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη, ότι το 2010 η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και ενισχύθηκε με σχετικές χρηματοδοτήσεις για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου;».
Δείτε ακόμη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top