Παρά τη «γιούχα» από Τσάμηδες είδαν «καλό κλίμα» στα Τίρανα Μπουσάτι και Κοτζιάς!

Και ευχαριστίες από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στον Αλβανό ομόλογό του…

«Καλό κλίμα» διαπίστωσαν στην συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντικμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα, παρά τις προκλητικές αποδοκιμασίες Τσάμηδων εις βάρος του Έλληνα υπουργού πριν τη συνάντηση και τις προκλητικές επίσης δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα!

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς. Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά, θα είναι πώς θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο», επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο» και πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους «ανοιχτούς ορίζοντες» - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κ.Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top