Ατάκα-ΣΕΙΣΜΟΣ από Βαρουφάκη: Αλέξη, τα εύσημα για το χρέος ανήκουν σε Σαμαρά-Βενιζέλο!

«Αν ο κόφτης σου για το χρέος στο 15% του ΑΕΠ είναι επιτυχία, τότε οι προηγούμενοι που είχαν πετύχει στο 11% τι είναι;»

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τη συνέντευξη που έδωσε το σαββατοκύριακο, και μάλιστα από το ίδιο μέσο, δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι του προκάλεσε εντύπωση τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τον κόφτη χρέους, τονίζοντας (ο πρωθυπουργός) ότι «διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της».

«Μήπως ο πρωθυπουργός εννοεί ότι θα προκύψουν οφέλη και ελάφρυνση χρέους στα επόμενα χρόνια; Ας δούμε τους αριθμούς έως το 2030» επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και παραθέτει έναν πίνακα βάσει του οποίου ισχυρίζεται ότι από το πλαφόν 15% θα υπάρξει όφελος μόνο για δύο χρόνια ως το 2030 (το 2022 και το 2023) αφού για όλα τα υπόλοιπα οι δαπάνες για τις αποπληρωμές θα είναι μικρότερες του ορίου.

sel.jpg
«Προς τι, λοιπόν, η θετική απο��ίμηση του «κόφτη χρέους» από τον πρωθυπουργό;» αναρωτιέται ο κ. Βαρουφάκης και πετάει την ατάκα που προκάλεσε… σεισμό: «Αν ο "κόφτης" του 15% αποτελεί όντως λυτρωτική «λύση» που καθιστά το χρέος βιώσιμο (κάτι που δεν ισχύει), τότε τα εύσημα τα αξίζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι, όπως δείχνει ο προηγούμενος πίνακας, "διασφάλισαν" πως την περίοδο 2015-2030 οι ετήσιες αποπληρωμές κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ (με το 2022 και το 2023 να απαιτούν μια μικρή περαιτέρω ρύθμιση)»!

«Τα περασμένα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ (ορθά) απέρριπτε τον ισχυρισμό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πως ο περιορισμός των αποπληρωμών σε, κατά μέσο όρο, 11% του ΑΕΠ καθιστούσε το χρέος βιώσιμο. Με την πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο πρωθυπουργός, ακουσίως βέβαια, γίνεται αρωγός των επιχειρημάτων των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Καλό θα ήταν οι συνεργάτες του να είναι πιο προσεκτικοί» καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Δείτε ακόμη:

Τσίπρας: Η Ελλάδα πλέον βάζει κόκκινες γραμμές – Έρχεται η ανάπτυξη και θα είναι δίκαιη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top