Έντονη δυσφορία της Αθήνας για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά

Τι αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών

Έντονη δυσφορία της Αθήνας για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά

​Την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης για τις αναφορές τουρκικών μέσων ότι θα διαβάζονται αποσπάσματα του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», αναφέρουν πηγές του υπου��γείου και συνεχίζουν:

«Τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο», καταλήγουν.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ που με ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του υπουργείου του. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής “δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους”».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top