ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ Τσίπρα με απλή αναλογική και εκλογή ΠτΔ από τη βάση

Αυτό θα δυσκολέψει την παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ Τσίπρα με απλή αναλογική και εκλογή ΠτΔ από τη βάση

​Την επικοινωνιακή του αντεπίθεση ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εξετάζει «φόρμουλα» για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες ενώ κυβερνητικά στελέχη του έχουν προτείνει να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και όχι το αίτημα για μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως ακούει τις εισηγήσεις και ετοιμάζει όπως αναφέρει η Real News αιφνιδιασμό με απλή αναλογική. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο νέος νόμος είναι σαφές ότι θα εξυπηρετεί τον νέο διπολισμό που δημιουργείται με κορμό της κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροδεξιάς τη ΝΔ.

Υπό τις παρούσες μάλιστα συνθήκες η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει αρκετά την παραμονή ή σταθεροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Γι' αυτό και η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει νέο εκλογικό νόμο από την παρούσα Βουλή έχοντας μάλιστα πιέσει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παρθούν κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος από τη στιγμή που ο νέος νόμος θα διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας του κομματικού συστήματος για αρκετά χρόνια.

Ο υπουργός των Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι στο υπουργείο και στην κυβέρνηση υπάρχουν μόνο σκέψεις ακόμα που παίρνουν τη μορφή προτάσεων.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των περιφερειών ώστε καμία σε όλη τη χώρα να μην εκλέγει πάνω από 10 βουλευτές, αλλά και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top