Γιώργος Τσίπρας: Οι λόγοι που απέτρεπαν ξένες επενδύσεις θα εκλείψουν πολύ σύντομα

Δείτε τι είπε για την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα

​Την ανάγκη ανασυγκρότησης της οικονομικής διπλωματίας υπογράμμισε ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, αναφέροντας πως οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, την προώθηση εξαγωγών και την ανάπτυξη των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας, καθώς και στην προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες αγορές.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πέρα από τις παραδοσιακές αγορές, και κυρίως την ΕΕ, στοχεύει και στην Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τις αραβικές χώρες και την Ινδία.

Μιλώντας ειδικότερα για την προοπτική των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, επισήμανε πως «αν οργανωθούμε περισσότερο ως Δημόσιο, και σε συνέργεια του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουμε τις εξαγωγές σαν ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και να αναπροσανατολίσουμε όλη την παραγωγή στο πλαίσιο μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης προς την εξωστρέφεια».

Τόνισε, επίσης, πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα φανεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

«Ο κίνδυνος του grexit είναι πια πολύ κοντά στο μηδέν, ειδικά αν ακολουθήσεις και μια σωστή, γενναία ρύθμιση για το χρέος, θα μιλούμε για μηδενισμό αυτού του ρίσκου» πρόσθεσε.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ανέφερε «πως θέλουμε τους Ρώσους να είναι ένας βασικός παράγοντας στον νέο αυτό κύκλο. Έρχεται η επίσκεψη αυτή περίπου έναν με ενάμιση χρόνο μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής ήταν να προσεγγίσουμε περισσότερο με τη Μόσχα, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο».

Εστιάζοντας στις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ρώσο Πρόεδρο και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ανέφερε πως πήγαν πολύ καλά.

«Οι συμφωνίες είχαν ένα γενικό χαρακτήρα, όπως γενικό χαρακτήρα ��χουν όλα τα μνημόνια κατανόησης. Το από εδώ και μπρος είναι αυτό που θα κρίνει το τι θα προχωρήσει στην πράξη, αλλά είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά στο να ξεκινήσουν να γίνονται ορισμένα πράγματα και σε ό,τι αφορά ρωσικές επενδύσεις, επενδύσεις ρωσικών εταιρειών, δηλαδή, στη χώρα μας, είτε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων που πρόκειται να γίνουν είτε άλλου είδους επενδύσεις από ρωσικές προς ελληνικές εταιρείες, όπως και για το ζήτημα των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και στο θέμα, τέλος, του τουρισμού», σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top