Το εθνικό σχέδιο της ΝΔ για το προσφυγικό: Οι 29 δράσεις και μέτρα

Τα παρουσίασε ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας

Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος παρουσίασε η ΝΔ.
Το -αποκαλούμενο- «Εθνικό σχ��διο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» παρουσιάστηκε από τον Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Βασίλη Κικίλια και περιλαμβάνει 29 δράσεις, μέτρα και ενέργειες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσφυγικό έχει 4 διαστάσεις: την ανθρωπιστική, τη διάσταση της εθνικής ασφάλειας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών κ��ι τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση.
Αναλυτικά το σχέδιο της ΝΔ:
Ενέργειες και μέτρα σε εθνικό επίπεδο
Η κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας ενώ είναι το προαπαιτούμενο για την αποδοχή του ‘άλλου’ και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια.
Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.
Επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που ακόμη επικρατεί σε πολλούς χώρους φιλοξενίας,
• Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας.
Δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στ�� χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.
Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας. Αυτό σημαίνει την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια.
Άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.
Αποτελεσματικός έλεγχος χερσαίων συνόρων-θαλασσίων ορίων
Η μείωση των ροών οφείλεται στην προσδοκία της Τουρκίας να πάρει καθεστώς ελεύθερης βίζας μετά τη συμφωνία του Μαρτίου με την ΕΕ και όχι σε συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει εκ νέου ελεύθερες τις ροές. Σε αντίθετη περίπτωση με κλειστά τα σύνορά μας με τη ΠΓΔΜ θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες.
Ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παρανόμων οικονομικών μεταναστών.
Υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια
Άρση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επεκταθεί πέραν του εξαμήνου η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε χώρες της ζώνης Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος.
Στάση έναντι της Τουρκίας
Πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Δείτε εδώ ολόκληρο το Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ για το προσφυγικό–μεταναστευτικό: Εθνικό Σχέδιο ΝΔ.pdf
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top