«Έρωτας» Τσίπρα-Βαλς: Στενοί οι δεσμοί Ελλάδας-Γαλλίας, συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες

«Ήρθα με ένα μήνυμα: είμαστε στο πλευρό σας» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός

Τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τις πολύ καλές σχέσεις τους σε προσωπικό επίπεδο επιβεβαίωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανουέλ Βαλς στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, κατά την οποία οι δύο ηγέτες υπέγραψαν και οδικό χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση ήταν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες –όπως είπε- «έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η απόφαση του Eurogroup «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και σημείωσε πως η απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση ��ης εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στήριξη της στο προσφυγικό και τόνισε πως δίνει το παράδειγμα στους άλλους εταίρους όσων αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσόστωση: θα δέχεται 400 μετανάστες το μήνα.
151870.jpg
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι έχουμε δραστική μείωση των ροών αλλά το σημαντικότερο είναι «η μείωση των ανθρώπινων απωλειών», ενώ ζήτησε να προχωρήσει «χωρίς αναταράξεις» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και καλωσόρισε τη διεθνή πρωτοβουλία της Γαλλίας για την επανέναρξη των συνομιλιών για το παλαιστινιακό.
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Βαλς για τη διαρκή υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης σε δίκαιες ελληνικές θέσεις και την επιβεβαίωση της ουσιαστικής μας συνεργασίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Βαλς επισκέφθηκε την Ελλάδα σε μία δύσκολη στιγμή για τη Γαλλία αφού η στάθμη του Σηκουάνα έχει σχεδόν φτάσει τα 6 μέτρα και έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στη Γαλλία.
151850.jpg
«Επιβεβαιώνει έτσι πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για τη Γαλλία αλλά και η Γαλλία για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Βαλς: Ήρθα με ένα μήνυμα, η Γαλλία είναι στο πλευρό σας
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσίπρα και τόνισε ότι έκαναν εκτενείς συζητήσεις για όλα τα θέματα.
Ο Βαλς ξεκίνησε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στη Γαλλία, όπου –όπως είπε- η στάθμη του Σηκουάνα ίσως ξεπεράσει τα 6 μέτρα.
«Έχουν τεθεί σε εφαρμογή προγράμματα έκτακτης διαχείρισης στο Παρίσι, υπάρχει γενική κινητοποίηση. Μπορεί να διαρκέσει πολύ αυτή η κατάσταση» τόνισε �� Βαλς.
151871.jpg
«Αγαπητέ Αλέξη», είπε στη συνέχεια, και πρόσθεσε: «Ήρθα με ένα απλό μήνυμα: η γαλλική κυβέρνηση είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης που με θάρρος αντιμετωπίζει μια κατάσταση δύσκολη για τους Έλληνες».
Όπως ο ίδιος τόνισε, πριν από έναν χρόνο κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην ευρωζώνη αλλά η Γαλλία και ο Πρόεδρος Ολάντ έλεγαν ότι πρέπει να παραμείνουν διότι θα είναι πολύ διαφορετική μια ευρωζώνη και μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. «Μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, η Συνθήκη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα, εκπροσωπεί μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη, την οποία δεν συμμεριζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.
«Μιλήσαμε για την ενίσχυση της βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η επόμενη δόση από το ελληνικό πρόγραμμα θα χορηγηθεί πολύ σύντομα και πως «θα βρεθεί και λύση για το χρέος σύντομα».
«Παίξαμε το ρόλο του συνδετικού κρίκου. Αρχίζει τώρα μια ��έα σελίδα για την Ελλάδα, που της επιτρέπει να κοιτά με ελπίδα το μέλλον και με περισσότερη εμπιστοσύνη» τόνισε ο Βάλς, οποίος έστειλε μήνυμα σε -Γάλλους και μη- επενδυτές λέγοντας χαρακτηριστικά «ελάτε στην Ελλάδα».
151849.jpg
«Η συμφωνία οφείλεται στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που έχει κάνει αλλά αναγνωρίζουμε και πως η κυβέρνηση Τσίπρα έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις για τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, σημείωσε πως η Ελλάδα μπόρεσε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες στα νησ��ά για τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που επέδειξαν. Παράλληλα, τόνισε ότι η Γαλλία είναι στη διάθεση της Ελλάδας και μπορεί να στείλει και εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.
«Μεταφέρω στην Ελλάδα μήνυμα εμπιστοσύνης. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες για την Ευρώπη και έχουμε το ίδιο όραμα» είπε ο Βαλς, ο οποίος έκανε λόγο για μακραίωνη σχέση Ελλάδας-Γαλλίας.
«Ποτέ δεν έλειψε η Γαλλία από το πλευρό της Ελλάδας, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Μπορούν να υπολογίζουν οι Έλληνες στη φιλία και τη στήριξή μας» κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top