Τσακαλώτος: Διαψεύσθηκαν όσοι έλεγαν ότι με τις τροπολογίες θα φέρναμε πιο σκληρά μέτρα

Τι ανέφερε στη Βουλή για το περιεχόμενό τους

«Σήμερα ολοκληρώνουμε το δεύτερο μέρος του αφηγήματος της κυβέρνησης, που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η διευθέτηση του θέματος του χρέους», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες, και με τις οποίες αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι διαψεύδονται όσοι έλεγαν ότι στις τροπολογίες θα υπάρχουν σκληρότερα μέτρα και τόνισε ότι πρόκειται, κυρίως, για διευκρινιστικές αλλαγές. «Κανείς που ψήφισε υπέρ του πολυνομοσχεδίου, δεν θα έχει λόγο να μην ψηφίσει και τώρα τις τροπολογίες», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, επεσήμανε ότι με τις τροπολογίες δεν γίνεται «σκληρότερος», απλά διευκρινίζονται ορισμένες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς, σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, η οποία οφείλεται σε ανωτέρα βία ή φυσικές καταστροφές και η δημοσιονομική επίπτωση ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές διατάξεις, αυξάνεται για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).
Για τα ειδικά μισθολόγια, δεν θα ισχύσει το πάγωμα των ωριμάνσεων για τη διετία 2017-2018, προκειμένου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, φέτος, να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα ισοδύναμα μέτρα, που μπορεί να προέλθουν από τα αρμόδια υπουργεία.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top