Οι 9 προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Θα τις καταθέσει στη Βουλή

​Το προσχέδιο της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσίασε ο στον πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη ο υπεύθυνος συντονιστής Κ. Τασούλας.

«Βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση», σημειώνει η ΝΔ.

Οι βασικές γραμμές του προσχεδίου είναι:

1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
2. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
3. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.
6. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της ��νώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
8. Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
9. Η κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Το προσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί από τον κ. Τασούλα σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να γίνει η παρουσίαση της τελικής πρότασης της Νέα Δημοκρατία, η οποία και θα κατατεθεί στην Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top