"Δώρον άδωρον" η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την κυβέρνηση

Αυστηρά και πολύ χαμηλά τα κριτήρια για τους δικαιούχους - Διαβάστε ποια είναι τα όρια

"Δώρον άδωρον" η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την κυβέρνηση

Μετά από 3 αναβολές, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει τη δεύτερη πιλοτική φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 30 δήμους. Τα τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και οι περισσότεροι θα μείνουν εκτός.

Παρατημένοι από την πολιτεία νιώθουν όμως οι πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση... Μας βοηθάνε οι οικογένειες, οι συγγενείς oi θείες οι θείοι» δηλώνει στο Star ζευγάρι. Kαι οι δύο είναι άνεργοι και έχουν ένα παιδί 20 ετών που σπουδάζει. Πληρώνουν διαρκώς φόρους και προσπαθούν να είναι συνεπείς αλλά με την οικονομική δυσχέρεια της εποχής είναι ακατόρθωτο.

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς αλλά αν δεν έχεις πως θα δώσεις; Eίμαι πάρα πολύ απογοητευμένη Έχουμε τρελαθεί, είμαστε με τον σύζυγο και οι δύο άνεργοι και έχουμε έρθει να πάρουμε βεβαιώσεις ανεργίας» τονίζει η σύζυγος.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, το επίδομα ανεργίας παραμένει στα 360 ευρώ και μόνο για 12 μήνες. Μετά τη λήξη του 12μηνου δίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια επίδομα μακροχρόνια ανεργίας 200 ευρώ για άλλους 12 μήνες και μετά ο άνεργος αφήνεται στην τύχη του. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο ένας στους δύο εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ είναι μακροχρόνια άνεργος.

Τα κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε άτομο συν 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος μιας οικογένειας, συν 50 ευρώ για κάθε ανήλικο. Για παράδειγμα, 350 ευρώ τον μήνα θα πάρει ζευγάρι με ένα ανήλικο. Προσοχή όμως: Εάν το ζευγάρι έχει εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή 300 ευρώ τον μήνα, ��α πάρει μόνο τα 50 ευρώ που υπολείπονται μέχρι τα 350!

Συγκεκριμένα, για να το λάβει κάποιος το εισόδημά του δε θα πρέπει να ξεπερνά:

-2.400 ευρώ τον χρόνο αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά

-3.600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά

-4.200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ουσιαστικά θα το πάρουν μόνο άτομα που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας. Οι αιτήσεις για την δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν με καθυστέρηση 3μιση μηνών στις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top