Αποκάλυψη STAR: «Δώρο» σε όσους έχουν offshore - Πήρε ΦΕΚ η διάταξη που καταργείται αύριο!

Τι σημαίνει η δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Πήρε ΦΕΚ τελικά, μετά από ανεξήγητη καθυστέρηση 9 ημερών ο Νόμος 4389/2016, περισσότερο «γνωστός» σαν πολυνομοσχέδιο πριν την ψήφισή του, στον οποίο αναφέρεται ρητά ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας απαγορεύεται να έχει συμμετοχή σε εταιρεία που έχει έδρα σε «μη συνεργάσιμη φορολογικά χώρα» και όχι γενικώς σε off shore εταιρείες.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 178:

«Στα μέλη της Κυβέρνησης, στους Υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείων, στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικητές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το ��ράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ ́ και ι ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα, κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α ́ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί».
Το παράδοξο είναι ότι ο Νόμος πήρε ΦΕΚ μία ημέρα προτού η «περιβόητη» διάταξη που προκάλεσε πολιτικό σάλο καταργηθεί, όπως τουλάχιστον έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σχετικά με την τροπολογία που θα καταθέσει αύριο!
Όπως υποστηρίζουν στο STAR έγκριτοι νομικοί, ανεξάρτητα από το αν θα καταργηθεί με την τροπολογία που φέρνει αύριο η κυβέρνηση στη Βουλή, η διάταξη θα έχει πλέον ευνοϊκό νομικό αποτέλεσμα υπέρ όσων τυχόν κατηγορηθούν για συμμετοχή σε off shore, καθώς πάγια αρχή του Δικαίου είναι, σχετικά με την αναδρομικότητα της εφαρμογής του, ότι μεταξύ διατάξεων που βρίσκονταν σε ισχύ σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ισχύει η ευνοϊκότερη για τον κατηγορούμενο. Δηλαδή, θα μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά για την απαλλαγή όσων είχαν off shore, ακόμη και αν δεν θα ισχύει τότε!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top