Βούτσης: Χρειάζεται ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο προσφυγικό

Στην ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ελληνική Βουλή

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσηςο και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέδρο Αγραμούντ, κατά την ειδική συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

Βούτσης και Αγραμούντ επέκριναν τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ έκαναν λόγο και για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγείρονται από τη μη τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την Ευρώπη να αντιληφθεί το μέγεθος των σοβαρών ευθυνών της και να συμβιβαστεί, όπως είπε, με την ιδέα ένταξης και φιλοξενίας των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, μέχρι να αρθούν οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει αυτή τη γενικευμένη αποσταθεροποίηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

Είναι ανάγκη, είπε, να ισχύσουν οι κανόνες αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, χωρίς να στήνονται φραγμοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες χώρες που τηρούν τις δεσμεύσεις τους και άλλες που δεν συμβάλουν σε αυτή την πολιτική. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επί τόπου επισκέψεις των εκπροσώπων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου της Ευρώπης, στα κέντα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και οι συναντήσεις που έχουν με όλους τους Έλληνες αρμόδιους, θα τους δώσουνε τα εφόδια για να βοηθήσουν ώστε να διαμορφωθεί έμπρακτα ένα περιβάλλον αλληλεγγύης και ειρήνης και να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Πρέπει όλοι να συμβάλουμε μέσα από τα κοινοβούλια και τις δράσεις μας ώστε στην πράξη να διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική που θα βοηθήσει στο να μην έχουν ανάγκη οι πολίτες που ζο��ν σε αποσταθεροποιημένες περιοχές να φεύγουν από τις χώρες και τις εστίες τους», τόνισε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε:

«Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή στρατηγική, σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης. Το μήνυμα τους είναι μην μας στέλνετε νερά και σάντουϊτς. Βοηθήστε επί της ουσίας ώστε να σταματήσουνε οι εσωτερικές διαμάχες, οι πόλεμοι και να εξαλειφθούν οι πραγματικές αιτίες που μας οδηγούν για να επιβιώσουμε, να εγκαταλείψουμε τη χώρα και τις εστίες μας Αυτή η κραυγή έρχεται από παντού. Και δεν είναι καθόλου ευχάριστο που σήμερα δεν υπάρχουν ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, αλλά άλλαξε ο δρόμος ροής τους και πνίγονται στα νερά της Μεσογείου» τόνισε.

Αγραμούντ: Η Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ εγείρει πολλά θέματα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα

Από την πλευρά του, ο Πέδρο Αγραμούντ επέκρινε τόσο τη στάση της Τουρκίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. «Βασικός στόχος της Επιτροπής μας είναι η ευαισθητοποίηση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς εισροής προσφύγων. Εστιάζουμε κυρίως στις συνθήκες διαβίωσης τους. Η Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ εγείρει πολλά θέματα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Αγραμούντ.

Ο κ. Αγραμούντ συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top