Χαμός με τις OFFSHORE υπουργών και βουλευτών! Ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο χωρίς να το δει ΚΑΝΕΙΣ

ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων: Για «κοροϊδία» κάνει λόγο η αντιπολίτευση – Βασιλειάδης (γ.γ. για την καταπολέμηση της διαφθοράς): Δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα της διάταξης που αλλάζει το πλαίσιο του νόμου για τις offshore.

Η διάταξη περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε ωστόσο φαίνεται πως ελάχιστοι το είχαν αντιληφθεί, με αποτέλεσμα να σκάσει «βόμβα» και να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

Μετά την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ αλλά και την τοποθέτηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο σήμερα για «παραθυράκι» στο θέμα των offshore από την κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να δώσει εξηγήσεις.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί το κάνει. Όλοι οι Έλληνες έχουν μια δυσκολία να καταλάβουν μια διάταξη που επιτρέπει σε υπουργούς να συμμετάσχουν σε offshore. Ας σταματήσουμε την κοροϊδία. Να βγει η κυβέρνηση να πει ποιους αφορά και αν προτίθεται να την αλλάξει. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έχει πάει περίπατο. Ο κ. Τσίπρας έχει αντιγράφει όλες τις παλιές κ��κές πρακτικές του πελατειακού κράτους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως ο ίδιος τόνισε, θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί το όλο θέμα στη Βουλή αλλά παράλληλα υπενθύμισε πως «ήταν 7.500 σελίδες με περιθώριο 48 ωρών».

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ζήτησε τόσο την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού όσο και την απόσυρση της διάταξης.

«Την ίδια ώρα που κόβεται το ΕΚΑΣ, μειώνεται ο μισθός και κόβεται το επίδομα, η κυβέρνηση με δόλια μεθόδευση σε διάταξη 7500 σελίδων περνάει το δικαίωμα στους πολιτικούς να ανοίγουν offshore. Μέχρι τώρα απαγορευόταν στους πολιτικούς να έχουν off shore. Σε μια φυσιολογική και μη καθεστωτική κυβέρνηση, σήμερα θα είχε παραιτηθεί ο υπο��ργός που έφερε αυτή την διάταξη και θα την είχαν αποσύρει» είπε στον Σκάι ο βουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς υποστηρίζει ότι η τροποποίηση ήταν απαίτηση της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς, του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου αξιολόγησης της χώρας μας και των συστάσεων που μας έχει απευθύνει.

Όπως τόνισε ο γ.γ. Γιώργος Βασιλειάδης στην ΕΡΤ, «δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση των βουλευτών για το πόθεν έσχες, νομοθετούμε με βάση το κοινοτικό κεκτημένο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει σε ισχύ η πλήρης απαγόρευση στο να έχει κάποιος τα χρήματά του στις χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, που αναγνωρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

«Αν κάποιος θέλει να δηλώσει με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση μια εταιρεία, που δεν την δήλωνε τα προηγούμενα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια έκανε ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, με ό, τι συνέπειες έχει αυτό. Αλλά αν έρθω και πω ότι εξαιρούνται οι βουλευτές από το να έχουν εταιρείες σε χώρες με προνομιακό καθεστώς, μολονότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο, τι θα γίνει με κάποιον που έχει μια εταιρεία στη Βουλγαρία, που είναι ευρωπαϊκό έδαφος; Όταν αυτός πάει στη δικαιοσύνη, ούτε καν στη δικαιοσύνη δεν θα φτάσει η υπόθεση. Στις ελεγκτικές αρχές θα πάει πρώτα, στην επιτροπή για το πόθεν έσχες και θα καταρρεύσει» σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης είπε –μιλώντας στον Σκάι- ότι το καθεστώς που ίσχυε για τις offshore από το 2003 είχε νομικές ασάφειες και «μέσα από αυτήν την ρύθμιση προσπάθησε να διορθωθε�� όλο το πλαίσιο».

«Ήταν μια ρύθμιση που έρχεται μέσα από μια ευρωπαϊκή οδηγία. Η χώρα μας έπρεπε να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η αντιπολίτευση ας έρθει να κάνει οποιαδήποτε πρόταση και είμαστε ανοικτοί να δούμε ακριβώς πως θα διορθωθεί» είπε ο κ. Πουλάκης.

Τι άλλαξε στο νόμο

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ με διάταξη νόμου που ψήφισε στις 22/5/2016 τροποποίησε, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε διαβούλευση, το νόμο που απαγορεύει σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν -είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα- σε offshore εταιρείες.

Ο νόμος πριν την τροποποίησή του προέβλεπε -κατά τρόπο σαφέστατο- ότι δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή υπουργών και βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες, δηλαδή σε εταιρείες που έχουν έδρα σε κράτη μη συνεργάσιμα (από φορολογικής άποψης) και με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, το οποίο εξασφαλίζει, πέραν της πλήρους αδιαφάνειας, κραυγαλέα φοροδιαφυγή, έως και πλήρη φοροαποφυγή.

Με την τροποποίηση που έκανε στη σχετική νομοθεσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, περιορίζονται αυτές οι δύο προϋποθέσεις σε μια. Απαγορεύεται, δηλαδή, στο πολιτικό προσωπικό η συμμετοχή σε offshore εταιρείες, μόνον όταν οι εταιρείες αυτές εδρεύουν σε κράτος που δεν συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα.

Έτσι, λοιπόν, απλά απαλείφθηκε η δεύτερη προϋπόθεση που υπήρχε στο νόμο, η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή των πολιτικών σε offshore εταιρεία και όταν η έδρα της ήταν σε Κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς!

Σε ποιες χώρες θα επιτρέπεται να έχουν υπουργοί και βουλευτές offshore

Οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι γενικοί γραμματείς κλπ. θα μπορούν να έχουν offshore στα ακόλουθα κράτη:

1) Ανγκουίλα, 2) Βερμούδες, 3) Βοσνία – Ερζεγοβίνη, 4) Βουλγαρία, 5) Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, 6) Γιβραλτάρ, 7) Γκέρνσεϋ, 8) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 9) Ιορδανία, 10) Ιρλανδία, 11) Κατάρ, 12) Κύπρος, 13) Μακάο, 14) Μαλδίβες, 15) Μαυροβούνιο, 16) Μολδαβία, 17) Μονσεράτ, 18) Μπελίζ, 19) Μποναίρ, 20) Νήσοι Κεϋμαν, 21) Νήσοι Τερκς και Κάϊκος, 22) Νήσος του Μαν, 23) Ομάν, 24) Παραγουάη, 25) Σαουδική Αραβία, 26) Τζέρσεϋ.

Δείτε ακόμη:

Το tweet του Τσίπρα για τις offshore μία εβδομάδα πριν τις εκλογές – ΚΑΡΦΩΘΗΚΕ μόνος του!

Μαξίμου προς ΝΔ για offshore: «Φωνάζει ο κλέφτης»

Σφοδρή αντιπαράθεση από δημοσίευμα για «κατάργηση της απαγόρευσης των off shore σε υπουργούς

Μητσοτάκης: «Κακή η συμφωνία, ο Τσίπρας τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top