ΓΡΑΜΜΑ στους Θεσμούς από Τσακαλώτο: «Δεν περνούν 8 προαπαιτούμενα»

«Δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές»

​Επιστολή στην οποία περιγράφει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε οχτώ καυτά θέματα απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, στον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, στον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Κερέ και στον επικεφαλής ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δε θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται να τις ψηφίσουν, είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, εξηγεί πως η κυβέρνηση δε θα υλοποιήσει συνολικά οχτώ προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος για να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως αποφασίστηκε και στο κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των περίπου 150 εκκρεμοτήτων, που στην πλειοψηφία τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις, όχι όμως οχτώ σημεία αιχμής.

Ανάμεσα στα θέματα που η ελληνική πλευρά τραβά και πάλι κόκκινη γραμμή είναι η δέσμευση που ζητούν η δανειστές για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αποτελεσματικά τ�� σχέδιο που έχει για τον οργανισμό.

Άλλο ένα θέμα, εξίσου σημαντικό για την κυβέρνηση είναι αυτό των ειδικών μισθολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως την 31/12/2016 και επιμένει στη διατήρησή της.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο το Μαξίμου εμφανίζεται ανένδοτο αφορά στο αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυ��ημάτων.

Όπως και να’ χει, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και μέσα στην εβδομάδα θα ενσωματώσει σε νομοθετήματα που θα κατατεθούν στη Βουλή, τροπολογίες με τις οποίες θα διευθετούνται οι… «ουρές» της αξιολόγησης.

Αυτό πιθανόν να γίνει την Τετάρτη, αν όχι νωρίτερα, καθώς το Μαξίμου επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το κεφάλαιο αυτό για να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης και να εκταμιευθεί η δόση.

Η έκθεση θα περάσει από το EuroWorking Group και κατόπιν από το συμβούλιο του ESM.

Τέλος o πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του το Σάββατο να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή τα νομοσχέδια που εκκρεμούν με προτεραιότητα να δίνεται στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top