Σφοδρή αντιπαράθεση από δημοσίευμα για κατάργηση της απαγόρευσης των off shore σε υπουργούς

ΝΔ: «Ντροπή! Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» - Παρασκευόπουλος: Άλλο off shore άλλο εξωχώριες

Σφοδρή αντιπαράθεση από δημοσίευμα για κατάργηση της απαγόρευσης των off shore σε υπουργούς

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για ρύθμιση που καταργεί την απαγόρευση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι με το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή προβλέπεται ότι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά.

Μάλιστα προσθέτει ότι η ρύθμιση δίνει άφεση αμαρτιών σε όσους δεν ήταν έως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες και επισημαίνει ότι σύμφωνα μ�� έγκριτους νομικούς θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε για το ζήτημα η ΝΔ , η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία», αναφέρεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει: «Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore».

Σε νεώτερη ανακοίνωσή της η ΝΔ κάνει λόγο «ένοχη σιωπή του Μαξίμου» και ερωτά: «Ποιούς υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».

Να αποσύρει τη διάταξη καλεί την κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμπαράταξη με δήλωση του υπεύθυνου του ΚΤΕ Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος ανέφερε: «Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν «όχι». Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».

Σκληρή ανακοίνωση και από το Ποτάμι στην οποία αναφέρεται:

«Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της ευαισθησίας και της διαφάνειας εγκληματεί για άλλη μια φορά. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να επιτρέπεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Επιχειρηματίες και πολιτικοί δεν πάνε μαζί. Ποιους θέλει να καλύψει ο Πρωθυπουργός; Το αριστερό μόρφωμα ξαναχτύπησε» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

«Πρόκειται για σκάνδαλο, ποιους θέλουν να καλύψουν;» απευθύνει το ερώτημα σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου ζητώντας την άμεση κατάργηση της διάταξης

Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η Κυβέρνηση με το νέο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών». Προσθέτει ότι «επανειλημμένως η Κυβέρνηση κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και την ελάσσονα αντιπολίτευση να συστρατευθούν στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία, επέλεξε όχι μόνο να σταθεί απέναντι στην Βουλή και να καταψηφίσει τις διατάξεις για την αλλαγή στο νόμο του Πόθεν Έσχες που ενίσχυαν τη διαφάνεια, αλλά επιπλέον εξέδωσε την 28/5/2016 μια απαράδεκτη ανακοίνωση εναρμονιζόμενη πλήρως με τα υβριστικά, χυδαία και λασπώδη δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας».

Όσον αφορά τις εξωχώριες εταιρείες ισχυρίζεται ότι «ο όρος offshore εταιρείες είχε ατυχώς αποδοθεί σε «εξωχώριες» εταιρείες στο νόμο 3213/2003 («περί πόθεν έσχες»). Ο όρος αυτός είναι εντελώς αόριστος και νομικά έωλος. Ο ΚΦΕ που τον χρησιμοποιούσε καταργήθηκε το 2013».

Υποστηρίζει ακόμα ότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο «αν και περιλάμβανε δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό» και ότι ι η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος.

«Η έννοια των μη φορολογικά συνεργάσιμων κρατών είναι μια διεθνώς απολύτως αποδεκτή και πλήρως ορισμένη νομικά έννοια. Κάθε χρόνο εκδίδεται από τον ΟΟΣΑ κατάλογος με όσα κράτη διατηρούν αδιαφανές φορολογικό περιβάλλον, ήτοι δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες με φορολογικές αρχές άλλων κρατών. Στο τέλος κάθε έτους ο Υπουργός Οικονομικών εκδίδει μια Υπ. Απόφαση που επικυρώνει τον κατάλογο αυτόν με βάση τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις» αναφέρει επίσης και συμπληρώνει ότι «από καμία διάταξη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν προκύπτει αναδρομική ισχύς, όπως ψευδώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταλήγει:

«Συνοψίζοντας, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα με τις γνωστές συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top