Τσίπρας-Πούτιν: “Ελλάδα-Ρωσία συμμαχία”συμφώνησαν και υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας

"Έγκλημα πολέμου η κατάρριψη του αεροσκάφους μας από την Τουρκία" είπε ο Ρώσος πρόεδρος - Πρώτη ανάρτηση 27/05/2016 23:12

​«Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των δυο χωρών». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ρώσο πρόεδρο το βράδυ της Παρασκευής, σημειώνοντας ότι ο κ.Πούτιν ήρθε στην χώρα μας σε μια σημαντική και κομβική στιγμή που ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η χώρα αφήνει πίσω της την περίοδο αβεβαιότητας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Η συνεργασία με τη Ρωσία είναι επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν φοβάται να ανοίξει τα φτερά της στην περιοχή», ανέφερε ο κ.Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στο προσεχές διάστημα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έγινε συνομιλία, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε, κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι "γέφυρες συνεργασίας" και όχι "εφαλτήριο συγκρούσεων".

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας, αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό, όπου είν��ι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

Πούτιν: Είχα πολύ ουσιαστικές συνομιλίες με τον Παυλόπουλο και τον Τσίπρα

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τις παραδοσιακές σχέσεις των δυο χωρών, αναφέροντας ότι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο υπήρξαν πολύ ουσιαστικές συνομιλίες.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων.

Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το "Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας".

Ο κ.Πούτιν υποστήριξε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη του οποίου θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια, όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ -ΑΠΟΘΕΩΣΕ ��ΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ.Πούτιν επιτέθηκε στην Τουρκία, κατά την διάρκεια των ερωτήσεων, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα με την Συρία τον προηγούμενο Νοέμβριο. «Για το αεροσκάφος που συνετρίβη έχω μιλήσει πολλές φορές. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό μπορεί να επιτεθεί στο δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε δεν θα το κάναμε έτσι. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος. Πυροβόλησαν και τον πιλότο κι αυτό είναι... έγκλημα πολέμου. Είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας… Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις, αλλά δεν υπάρχουν», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ.Πούτιν στους φιλοσόφους της Ελλάδας. «Ως προς τον ��ιάλογο με την Τουρκία καταλαβαίνουμε σε ποιο κόσμο ζούμε... Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.Δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους Άθλους του Ηρακλή στις αυλές της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων.Ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη και οι καλές σχέσεις μεταξύ μας με αιώνιες ρίζες είναι θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δυο αντιπροσωπείες αφορούν την:
-Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
-Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
Επίσης, υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για την επιστήμη και την τεχνολογία, τον τουρισμό και τη μετεωρολογία.
Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:
- Enterprise Greece και Invest in Russia
- ΕΛΠΕ και Rosneft
- Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πανεπιστήμιο Ουραλίων
- Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1

Δείτε επίσης:

Καρέ-καρέ τα βήματα του Πούτιν: Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες - Πλούσιο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τσίπρας – Πούτιν: Αγάπη μόνο! Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της συνάντησης

"Είμαι δυνατός και το ξέρω"- Τα ανοιχτά πόδια και η... γλώσσα του σώματος του Πούτιν

Έβγαλε το σακάκι η «Αλεπού»: Η πένθιμη γραβάτα και το παγωμένο βλέμμα του Πούτιν-BINTEO

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top