Σταθάκης στη Βουλή: Ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα με το νέο αναπτυξιακό νόμο

Μίλησε για ανακατανομή κονδυλίων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για την ίδρυση επιχειρήσεων μέσα σε μία μόλις ημέρα με το νέο αναπτυξιακό νόμο, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Απαντώντας στη Βουλή σε επερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣ��Κ-ΔΗΜΑΡ) για την ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως η παραγωγή και η καινοτομία αποτελούν την αιχμή του δόρατος του νέου αναπτυξιακού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για νόμο που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο το 4% των επενδύσεων πήραν πάνω από το 60% των πόρων, και το 70% ο τουρισμός και οι ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι τώρα «πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο, πολύ πιο επικεντρωμένο, πολύ διαφοροποιημένο και πιο συμβατό» με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.
Απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, ο κ. Σταθάκης είπε πως η απαρίθμηση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επενδύσεις είναι γνωστή (ευέλικτη δημόσια διοίκηση, ταχύτερο σύστημα δικαιοσύνης, φτηνότερο ενεργειακό κόστος) και προσέθεσε ότι είναι παραμορφωτική η εικόνα πως η ανάπτυξη φρέναρε εξαιτίας συσσώρευσης προβλημάτων από αυτή την κυβέρνηση, όταν αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία με εμπεδωμένα διαρθρωτικά προβλήματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Ξεκινήσαμε και προχωράμε βήμα-βήμα» για την άμβλυνση των προβλημάτων αυτών, είπε ο κ. Σταθάκης και απαρίθμησε αναλυτικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:
- Απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, απλοποίηση ώστε θα αρκεί μία ημέρα για την ίδρυση επιχειρήσεων και τρείς μέρες για την αδειοδότησή τους.
«Είμαστε στο τελικό στάδιο για τέσσερις μεγάλες κατηγορίες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Ιούνιο. Η απλοποίηση της αδειοδότησης σε επιλεγμένους τομείς καλύπτει πλέον τον τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές δραστηριότητες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης.
- Δημιουργία Κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων.
- Εφαρμογή μέτρων για προδικαστικούς συμβιβασμούς, οι οποίοι θα αποτρέπουν την προσφυγή στα δικαστήρια με αφετηρία τον τομέα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που χρωστούν ταυτόχρονα στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top