Επιστολή Εισαγγελέων σε Τσίπρα: Τι ζητούν από τον πρωθυπουργό

Τάσσονται κατά της επιλογής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συνταξιοδότηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη την 30η Ιουνίου έστειλε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η Ένωση ζητά ο νέος εισαγγελέας που θα επιλεγεί να είναι ένας από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι από τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως τονίζουν, «η τυχόν προτίμηση της εκ του Συντάγματος διαζευκτικής επιλογής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκ των μελών του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, καθώς επίσης και το ελεύθερο φρόνημα των Εισαγγελέων».

Ολόκληρη η επιστολή:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διακηρύσσει με έμφαση τη διαχρονικά αμετάβλητη και θεσμικά αταλάντευτη θέση της, ότι η επικείμενη προαγωγή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επιβάλλεται να γίνει με επιλογή εκ των υπηρετούντων Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, λόγω της αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας του Εισαγγελικού Θεσμού στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας, αλλά και ενόψει του διακριτού ρόλου του κλάδου στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο συνταγματικός νομοθέτης ενέταξε στη δικαστική λειτουργία της πολιτείας τους Εισαγγελείς και τους εξομοίωσε πλήρως με τους Δικαστές, διασφαλίζοντας την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία.

Η τυχόν προτίμηση της εκ του Συντάγματος διαζευκτικής επιλογής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκ των μελών του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, καθώς επίσης και το ελεύθερο φρόνημα των Εισαγγελέων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top