Συνάντηση Μητσοτάκη με Αβραμόπουλο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να συνεχισθεί ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ

Με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ευχαριστώ, αγαπητέ Δημήτρη, και για τη συνάντηση, αλλά και για όλη την υπηρεσία που έχεις προσφέρει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, πολλές φορές, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δοκίμασε και τις αξίες και τη συνοχή της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες και εθνικών στρατηγικών, αλλά και φωνών που δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης και τις αξίες, βέβαια, της υποστήριξης κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης κρίσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησης.
Για τη συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «εκεί που είχαμε φτάσει, ήταν απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου» και χαρακτήρισε τη μείωση των ροών «ενθαρρυντική», η οποία όμως θα δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου.
Κριτική άσκησε ο κ. Μητσοτάκης στην εκκένωση της Ειδομένης με μεγάλη καθυστέρηση: «Η Ειδομένη εκκενώθηκε, τελικά με πολύ μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι κάποιοι πίστευαν, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Εμείς είχαμε επισημάνει, από την πρώτη στιγμή, ότι έπρεπε να υπάρχει μια προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης. Αυτό πραγματοποιείται, αλλά με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή, που συνδέει την Ελλάδα με το Βορρά, να παραμένει κλειστή για παραπάνω από 60 μέρες».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και ότι «υπάρχουν άλλες εστίες προβληματικές, όπως το Ελληνικό, και η Κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες που να είναι αξιοπρεπείς», με σωστό γεωγραφικό επιμερισμό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
«Τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο και όχι στα βόρεια σύνορα της χώρας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αβραμόπουλος: Με τη βοήθεια της ΕΕ τα πράγματα βελτιώνονται
Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη:
«Από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε έχουν συμβεί πολλά ενδιάμεσα. Έχει τρέξει πάρα πολύ νερό στα θέματα που διαχειρίζομαι στην Ευρώπη. Για όλα αυτά είσαι τόσο ενήμερος που δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Εκείνο που μπορώ να πω μονάχα, είναι ότι οι βασικές αξίες της Ευρώπης, που είναι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, αυτόν τον καιρό δοκιμάζονται. Και φαίνεται τελικά ότι είναι η προσφυγική κρίση, η οποία θέτει την Ευρώπη μπροστά σε προβληματισμό και σε μεγάλες ευθύνες».
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα» και «δέχθηκε μεγάλη πίεση» , αλλά «χάρη στη βοήθεια της Ευρώπης, τα πράγματα σταδιακά πλέον βελτιώνονται».
Σχετικά με την Τουρκία ανέφερε ότι «η συνεργασία που ξεκίνησε, όχι υπό μορφήν συμφωνίας, αλλά μιας συνεννόησης με την Τουρκία, έχει αρχίσει να δίνει αποτελέσματα» και ότι «ήδη οι ροές έχουν πέσει κάθετα, αλλά αυτό πρέπει να συνεχισθεί πάση θυσία».
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «τούτη την ώρα, στο σταυροδρόμι που βρίσκεται, με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης να περνάει σε μια καινούρια φάση - πάντοτε προκλητική και δύσκολη, κυρίως για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το ίδιο το σύστημα, το οποίο δεν πρέπει να παραιτηθεί των γεωπολιτικών του πλεονεκτημάτων - η Ελλάδα παρέμενε για πολύ καιρό και πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Και το προσφυγικό προσφέρεται για να αναδείξει αυτό το πλεονέκτημα».
Συνάντηση Μητσοτάκη αύριο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη
Όπως ανακοίνωσε Γραφείο Τύπου της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος θα συναντηθεί αύριο, στις 10 π.μ., με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top