Μοσκοβισί:Έρχονται κι άλλα ξενύχτια για την Ελλάδα, κι άλλα Eurogroup-Είμαστε σε επιφυλακή

«11 ώρες προσπαθούσαμε να πείσουμε το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα»

Μοσκοβισί:Έρχονται κι άλλα ξενύχτια για την Ελλάδα, κι άλλα Eurogroup-Είμαστε σε επιφυλακή

​Μπορεί ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί να εμφανίζεται αισιόδοξος και να χαρακτηρίζει «καλή» τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup στις 24 Μαΐου, ωστόσο σήμερα Πέμπτη προειδοποίησε ότι έρχονται και άλλα Eurogroup και... ξενύχτια για την Ελλάδα, «γιατί υπάρχει ακόμα δουλειά» για να γίνει.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ.Μοσκοβισί αποκάλυψε παρασκήνιο από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι από τις 11 ώρες που διήρκησε το Eurogroup της Τρίτης, οι 9 «ξοδεύτηκαν» για να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στη συμφωνία.

Σχολιάζοντας τις διαρροές της Τετάρτης περί συμπληρωματικού μνημονίου, ο Επίτροπος Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, διευκρινίζοντας ότι χρειάζονται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και κάποια προαπαιτούμενα, αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία. Διαβεβαίωσε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παραμείνουν μεσολαβητές στο ελληνικό θέμα.

Προειδοποιεί όμως ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έδωσε όλα στους δανειστές και δεν πήρε τίποτα ο κ.Μοσκοβισί, τόνισε ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση τη βάλει σε πράξη, τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Για την κυβέρνηση Τσίπρα, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε πως «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν». «Θέλω και εγώ να του πω ένα ευχαριστώ», πρόσθεσε ο κ.Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ.Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του ΔΝΤ. Στο ερώτημα αν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κ. Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι και το ΔΝΤ έδωσε τη συγκατάθεσή του και η φυσική παρουσία του Π. Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

Παραδέχθηκε ότι η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους DSA θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, αλλά συμπλήρωσε ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. Ερωτώμενος πώς θα τα βρουν οι δύο πλευρές καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων στις προβλέψεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά σχέδια υπήρχαν αριθμοί, όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν. «Αυτό δείχνει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top